Suđenje

Osuđeni ratni zločinac svjedočio na suđenju Milenku Živanoviću

28. Marta 2023.13:53
Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Vinko Pandurević, koji je služio zatvorsku kaznu zbog pomaganja u genocidu u Srebrenici, svjedočio je u korist svog ratnog visokog oficira Milenka Živanovića, rekavši da optuženi nije imao nikakvu ulogu u masovnim protjerivanjima.
Vinko Pandurević u sudnici Haškog tribunala, mart 2005. Foto: EPA/Robert Vos.

Vinko Pandurević, ratni komandant Zvorničke brigade VRS-a, rekao je danas pred Višim sudom u Beogradu da Živanović, koji je komandovao Drinskim korpusom VRS-a, nije u julu 1995. godine vodio operaciju “Krivaja 95“, koja je završila masakrima nad hiljadama Bošnjaka iz Srebrenice.

Pandurević, čija je brigada bila u sastavu Drinskog korpusa, rekao je da je Živanović 11. jula, kada su počeli masakri, “formalno još bio komandant, ali se de facto nije mešao u sprovođenje ‘Krivaje 95’” jer ga je zamenio Radislav Krstić kao komandant Drinskog korpusa.

“On se 11. jula pojavio u Srebrenici (nakon što je grad pao u ruke srpskih snaga) sa generalom (Ratkom) Mladićem i tada sam ga u julu prvi put video“, rekao je Pandurević sudu.

Haški tribunal osudio je Pandurevića na 13 godina zatvora zbog pomaganja u genocidu u Srebrenici. Pušten je 2015. godine.

Tokom suđenja je osudio zločine počinjene nad Bošnjacima iz Srebrenice i izvinio se žrtvama i njihovim porodicama.

Međutim, Pandurević je na ročištu održanom danas u Beogradu kazao da Bošnjaci nisu nasilno proterani iz Srebrenice, već evakuisani.

Tužilaštvo navodi da je Živanović u julu 1995. komandovao ofanzivom “Krivaja 95“ za zauzimanje Srebrenice, koja je okončana ubistvima više od 7.000 muškaraca i dečaka Bošnjaka, te proterivanjem oko 40.000 žena, dece i starijih ljudi.

Njemu se sudi i za naređivanje i učešće u prisilnom preseljenju civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice. Protiv Živanovića su optužnicu podneli i tužioci u Bosni i Hercegovini.

Na današnjem ročištu svedočio je i Mirko Trivić, ratni komandant Druge romanijske brigade VRS-a, koji je rekao da je Krstić, Živanovićev naslednik na čelu Drinskog korpusa, bio odgovoran za celu operaciju “Krivaja 95“.

Krstić je bio prva osoba koju je Haški tribunal osudio za genocid. Osuđen je na 35 godina zatvora.

Trivić je takođe izjavio da je Živanovića u Srebrenici video tek 11. jula. On je dodao da je shvatio da je Živanovićeva poseta bila “više iz radoznalosti za njega”, da vidi kako sada izgleda grad u kojem je rođen.

Živanović je negirao da je odgovoran za bilo kakav zločin, tvrdeći da je 15. juna 1995. godine obavešten da više neće biti komandant Drinskog korpusa, te da je dužnost zvanično predao 13. jula, a da je u međuvremenu zapravo bio “penzionisani komandant”.

Naglasio je da je u noći između 11. i 12. jula napustio to područje i otišao kod brata u Vlasenicu.

Živanović je 2013. godine svedočio kao svedok na suđenju predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, pri čemu je naglasio da nikada nije postojao plan da se Bošnjaci proteraju iz Srebrenice ili ubiju.

Milica Stojanović