Suđenje

Đurić Mane i ostali: Odbio svjedočiti o zločinima u Vlasenici

22. Marta 2023.12:54
Zaštićeni svjedok pod pseudonimom VS-6 odbio je dati iskaz protiv nekadašnjih policijskih rukovodilaca Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, koji su optuženi za zločine u ovom gradu.
Vlasenica. Foto: BIRN BiH

VS-6 je u sudnici kazao da je poziv za svjedočenje dobio jutros i nije upoznat kome se sudi.

“Ja neću da svjedočim, možete me kazniti“, rekao je svjedok.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Enida Hadžiomerović rekla je svjedoku da treba samo odgovarati na pitanja tužioca, ali je VS-6 to odbio i rekao da ga je Tužilaštvo BiH slagalo.

Nakon pauze, tužilac Seid Marušić naveo je da je razgovarao sa svjedokom i da on i dalje odbija svjedočiti, te da mu nije naveo razloge zbog kojih je tako odlučio.

“Svjedok mi je pisao da želi svjedočiti, zaista ne znam kako je preko noći promijenio mišljenje“, rekao je tužilac.

Veljko Ćivša, branilac optuženog Radenka Stanića, upitao je kakav će stav zauzeti Državni sud, s obzirom na to da je svjedok doveden na ročište, ali odbija svjedočiti.

“Hoćete li donijeti neku odluku, možemo li smatrati da je njegovo pojavljivanje završeno?“, upitao je Ćivša, a sutkinja Hadžiomerović je rekla da će dati mogućnost tužiocu da još jednom porazgovara sa svjedokom.

“Oko njegovog svjedočenja je komplikovana procedura. Nije mu sve objašnjeno, pa ćemo pokušati još jednom, ali Sud više ovakvo ponašanje neće tolerisati“, objasnila je sutkinja Hadžiomerović.

Branilac Miroslava Kraljevića, Slobodan Cvijetić, rekao je da smatra da je Sud trebao dozvoliti svjedoku da kaže šta misli.

“Bilo bi dobro da smo čuli pod kakvim okolnostima je saslušavan, dovođen, te šta mu je sve obećano“, rekao je Cvijetić.

Za progon bošnjačkih civila u Vlasenici –protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima tokom 1992. i 1993. godine – sa Stanićem i Kraljevićem su optuženi Mane Đurić i Goran Garić.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić je bio komandir, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić policajac.

Suđenje se nastavlja 5. aprila.

Selma Boračić Mršo