Suđenje

Ujić: Ranjeni civili i svezani muškarci u Kozadrama

16. Marta 2023.13:14
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetila se napada na Kozadre, ranjavanja i ubistva civila, te odvajanja grupe muškaraca.
Rogatica. Foto: BIRN BiH

Mubera Grabovica kazala je da je, bježeći od napada, došla u Kozadre, gdje su takođe bili izloženi granatiranju. Navela je da je bilo više ranjenih, među kojima i djece.

Svjedokinja je izjavila da su se poslije sakrili u jednu kuću, odakle su po dolasku vojnika morali izaći.

“Ubili su Ćutahija Elvedina. On je bio ranjen. Ležao je u podrumu, molio je da ga iznesu, ali nije niko. Kroz prozor su pucali”, prisjetila se Grabovica.

Ona je rekla da su grupi muškaraca koji su izašli iz dvije kuće vezali ruke, a među vojnicima je prepoznala Zorana Sorka.

“Skidali su žicu s ograde i vezali”, navela je svjedokinja, dodavši da su jednog bolesnog čovjeka udarali nogama.

Grabovica je kazala da je vojska žene i djecu odvela u selo Dobrašina i da su usput palili kuće.

Navela je da je u Dobrašini zamolila Miću Ujića, koga je poznavala, da dvoje ranjene djece bude prebačeno u bolnicu.

Na pitanje branioca Dejana Bogdanovića da li poznaje optuženog Mileta Ujića, ona je rekla da ne poznaje.

Ujić je optužen da je 2. avgusta 1992. godine komandovao grupom od 50 pripadnika “Gučevske čete” u napadu na rogatičko selo Kozadre, a na teret su mu stavljena ubistva, ranjavanja, prisilno preseljenje, zatvaranja i druga djela nad licima bošnjačke nacionalnosti.

Tužilac Dževad Muratbegović pročitao je iskaze tri preminule svjedokinje, koje su ispričale kako su nakon napada na Rakitnicu otišle u Kozadre, gdje su takođe napadnuti.

Fatima Pašić je u istrazi navela da je među sedam muškaraca koji su izdvojeni i vezani u Kozadrama bio i njen sin Mirsad.

Ona je kazala da su muškarci ostali, a žene i djeca odvedeni u Dobrašinu.

“Ništa nismo čuli za muškarce. Sva sedmorica su pronađeni u grobnici”, navela je Pašić.

Mujesira Veispahić ispričala je da su se od napada skrivali u jednoj kući u Kozadrama i da su pozvani da izađu.

Navela je da su muškarcima vezali ruke, a da ih je jedna žena uspjela nagovoriti da odvežu njenog sina, kojem je bilo 12 godina.

Tifija Jesenković je u istrazi navela da je njen sin Faruk ranjen u Kozadrama. Kazala je da je prepoznala sve vojnike, koje je inače poznavala s tog područja.

Dodala je da su muškarci ostali, a da je Nenad Perović poveo ostale u Dobrašinu, te da su na kraju prebačeni u Sarajevo.

Suđenje se nastavlja 30. marta.

Marija Taušan