Suđenje

Lasica i Milović: Novo Sudsko vijeće

16. Marta 2023.13:04
Suđenje Branislavu Lasici i Miroslavu Miloviću za zločine počinjene u mjestu Lozje (Kokino Selo) kod Goražda u maju 1992. godine, krenut će iznova jer je u ovom predmetu došlo do promjene cjelokupnog Vijeća Suda BiH.
Lasica i Milović. Foto: Sud BiH

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Lejla Konjić Dragović je stranke u postupku upoznala da su, pored nje, članovi Vijeća sudije Braco Stupar i Davorin Jukić, te će suđenje krenuti od početka iako je do sada saslušano 16 svjedoka Državnog tužilaštva.

“O ovim svjedocima ćemo se naknadno izjasniti”, rekla je sutkinja.

Odbrane su zatražile da se prije narednog ročišta sve strane opredijele u pogledu ponovnog saslušavanja ovih 16 svjedoka, navodeći kako bi to bilo potrebno zbog novog Vijeća Suda BiH.

Tužilac Vladimir Simović je kazao kako je ponovno saslušanje svjedoka koji su oštećeni gubljenje vremena i da to nije potrebno.

Lasici i Miloviću se na teret stavlja da su, kao komandanti jedinica Vojske Republike Srpske, na tom području komandovali i učestvovali u napadu na Lozje prilikom kojeg je ubijeno oko 30 osoba. Navedeno je da su među žrtvama bili uglavnom civili – uključujući žene, djecu i starije – a da je više desetina ljudi odvedeno i zatočeno, te da je izvršeno uništavanje ili prisvajanje imovine u velikim razmjerama.

Kako stoji u optužnici, oni su planirali, dogovarali, pripremali, naredili, podstrekavali te pomagali u planiranju, pripremi i učinjenju oružanog pješadijskog napada.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. april.

Selma Boračić Mršo