Suđenje

Purić i ostali: Tužilaštvo poziva tri svjedoka u odgovoru na dokaze Odbrana

14. Marta 2023.16:40
Sudsko vijeće prihvatilo je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da u replici na dokaze Odbrana optuženih za zločine počinjene na području Viteza 1993. godine budu saslušana tri svjedoka i uloženo nekoliko materijalnih dokaza.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac Ivan Matešić na statusnoj konferenciji je rekao da planira pozvati dva svjedoka da razjasne ulogu doktora Muhameda Mujezinovića, koji je svjedočio 21. febraura na poziv Odbrane Almira Sarajlića.

Odbrane se nisu protivile predloženim dokazima, a Sarajlićev branilac Nermin Vila najavio je da će predložiti veći broj svjedoka kao odgovor na repliku Tužilaštva.

“Koliko nam Vijeće dozvoli, toliko ćemo svjedoka pozvati”, kazao je Vila.

Branilac Ibrahima Purića, Enver Baždar, napomenuo je da je jedan od svjedoka Odbrane, na kojeg Tužilaštvo replicira, u međuvremenu preminuo tako da je isključena mogućnost njihovog eventualnog suočavanja.

Za ubistva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane koji su se predali, kao i dva civila – žene hrvatske nacionalnosti – počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. decembra 1993. godine, Sarajlić i Purić su optuženi sa Ibrahimom Tarahijom, Nijazom Sivrom, Rušitom Nurkovićem, Sadikom i Šaćirom Omanovićem te Kasimom Kavazovićem.

Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brdske brigade Armije BiH, Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostali pripadnici brigade.

Suđenje se nastavlja 21. marta.

Marija Taušan