Suđenje

Bužimkić i ostali: Patković negirao krivnju za zločine u Bosanskoj Krupi

14. Marta 2023.12:28
Amir Patković zvani Pače izjasnio se da nije kriv za učešće u zločinima protiv ratnih zarobljenika - pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) - na području Bosanske Krupe počinjenim tokom 1995. godine.
Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Ranije su krivnju za ista djela negirali Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Irfo Velagić i Suad Nesimović.

U optužnici se navodi da su pripadnici 511. slavne brdske brigade Armije BiH od druge polovine maja do polovine jula 1995. godine, prilikom napada Armije BiH u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka, zarobili pripadnike VRS-a.

Neposredno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu, kako se navodi u optužnici, ubijeno je šest pripadnika VRS-a, dok su preostali, njih najmanje 21, koji su zarobljeni u rejonu Ćojluka zatvoreni i držani u vojnom pritvoru u mjestu Pištaline, u kojem su mučeni i koji je obezbjeđivala Vojna policija 511. slavne brigade.

Odatle su ih u tri navrata u grupama izvodili i lišili života na tri lokacije.

Kako se navodi u optužnici, Patković je u više navrata učestvovao u ubijanju zarobljenih vojnika zajedno s drugim optuženim pripadnicima 511. slavne brigade Armije BiH, dok se Bužimkić tereti da, u svojstvu referenta za štabno-bezbjednosne i vojnopolicijske poslove, nije poduzeo nužne i razumne mjere da njemu podređeni pripadnici brigade budu kažnjeni.

Pošto su svi optuženi negirali krivnju, predmet će biti proslijeđen Sudskom vijeću, koje će zakazati početak suđenja.

Irvin Pekmez