Suđenje

Kuzmanović i ostali: Odbrana se protivi čitanju iskaza, Tužilaštvo smatra da odugovlače suđenje

13. Marta 2023.11:09
Na suđenju Dušanu Kuzmanoviću i ostalim optuženim za zločine počinjene na području Teslića 1992. godine, Odbrana se usprotivila čitanju iskaza iz istrage za pet svjedoka Državnog tužilaštva koji nisu pristupili na Sud da svjedoče.

Teslić. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Enisa Adrović je u odnosu na petoricu svjedoka koji nisu pristupili na Sud kazala kako ih Tužilaštvo svakodnevno kontaktira, ali da se tri svjedoka nalaze u Njemačkoj, jedan u Izraelu, dok jedan živi u mjestu u blizini Teslića, ali da je narušenog zdravstvenog stanja.

Adrović je predložila da se za svih pet svjedoka čitaju zapisnici o saslušanju, nakon čega se Kuzmanovićeva Odbrana usprotivila, kazavši kako nedostaje medicinska dokumentacija u odnosu na ove svjedoke i kako smatraju da su ovo svakako kumulativni dokazi te okolnosti na koje su mnogi svjedoci već svjedočili, sa čime su se saglasile i ostale Odbrane.

“Tužilaštvo bi bilo sretno da sve svjedoke dovedemo pred Sud. Činjenica je da postupak dugo traje, ovi prigovori su sračunati samo na odugovlačenje postupka”, rekla je tužiteljica Adrović.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić je naveo da se Tužilaštvo na narednom suđenju treba izjasniti o novih 15 dokaza Odbrane te da još jednom pokušaju kontaktirati svjedoke, nakon čega će Sud donijeti odluku u odnosu na njih.

Kuzmanović, Predrag Markočević i Marinko Đukić su optuženi za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. mart.

 

Aida Trepanić