Suđenje

Unčanin i ostali: Prijava podnesena nakon ubistava u Velagićima

9. Marta 2023.15:45
Na suđenju za zločine počinjene na području Ključa, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je grupa pripadnika Vojne policije bila privedena nakon ubistava civila u Velagićima 1. juna 1992. godine i kako je na osnovu prikupljenih izjava podnio krivičnu prijavu.
Velagići. Foto: BIRN BiH

Miroslav Homa kazao je da je radio kao referent za suzbijanje kriminaliteta u Vojnoj policiji u Banjaluci i da je sa kolegama uzimao izjave od grupe privedenih pripadnika Vojne policije nakon ubistava u Velagićima.

“Ja sam kroz izjave lica koja su bila privedena sačinio krivičnu prijavu”, rekao je Homa, dodavši da su ta lica predata Vojnom sudu u Banjaluci i da ne zna šta se kasnije dešavalo sa slučajem.

Prema izjavama privedenih, kako je ispričao, na punktu u Velagićima zadržan je veći broj civila, koji su prebačeni u školu, te je u toku noći došlo do pubune i oni su pucali u njih. Dodao je da su izjavili da su pucali u civile jer su se plašili njihove reakcije.

Svjedok je potvrdio svoj potpis na krivičnoj prijavi od 5. juna 1992. godine, kao i da je ona sačinjena na osnovu izjava i službenih zabilješki koje mu je predočio tužilac Ahmed Mešić. Na prijavi i izjavama se nalaze imena i trojice optuženih – Boška Unčanina, Marinka Miljevića i Dragana Despota, kao i Gorana Amidžića, Ilije Krčmara, Nikole Ćuka, Željka Bajića, Ratka Samca i Svetislava Račića.

Unčanin, Miljević i Despot su optuženi, u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka Drugog krajiškog korpusa, za učešće u ubistvu 78 civila 1. juna 1992. u Velagićima.

Odgovarajući na pitanja branioca Dragana Međovića, svjedok je kazao da je prije ovih ubistava, u vezi sa Velagićima radio na slučaju pucanja na autobus sa pitomcima, među kojima je bilo ranjenih. Rekao je da nije utvrđeno ko je otvorio vatru.

Kazao je da o ubistvima u Velagićima nije vođena šira istraga, osim uzimanja izjava od privedenih, te da pretpostavlja da su civili bili zadržani na punktu. Braniocima je rekao da ne zna da li je neko od privedenih tražio advokata i da misli da tada nije bila obavezna odbrana prilikom uzimanja izjava.

Suđenje se nastavlja 16. marta.

 

Marija Taušan