Suđenje

Tepić i ostali: Tužilaštvo traži dugotrajni zatvor za zločine u Kotor-Varoši

6. Marta 2023.15:53
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je dugotrajnu kaznu zatvora za Savu Tepića, Duška Vujičića, Duška Maksimovića i Iliju Kurušića, ocijenivši da je dokazana njihova odgovornost za zločine počinjene 1992. u Kotor-Varoši.

Kotor-Varoš. Foto: BIRN BiH

Tužilac Mersudin Pružan je u završnoj riječi nakon višegodišnjeg suđenja rekao da je dokazana odgovornost četvorice optuženih za svih 40 tačaka i podtačaka optužnice. On je naveo da su optuženi počinili zločin protiv čovječnosti progonom bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

“Dokazali smo da je napad na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo bio i širok i sistematičan… Saslušano je 67 svjedoka i pročitana četiri iskaza, svi su to potvrdili”, istakao je Pružan.

Govoreći o diskriminatorskoj namjeri, on se osvrnuo na snimak izjave prvooptuženog Tepića koji je govorio da srpski narod treba shvatiti stanje i da nema života sa zločincima.

Tepić je optužen u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti u Kotor Varoši i član Kriznog štaba, Vujičić i Maksimović kao pripadnici policije, a Kurušić u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske.

Tužilac Pružan je kazao da su Tepić i Dragoslav Bojić, protiv koga je postupak razdvojen, optuženi po komandnoj odgovornosti i da je dokazano da su bili nadređeni počiniocima zločina.

“Dokazali smo da su znali za njihovo ponašanje i da su mogli to spriječiti ili kazniti”, rekao je tužilac.

On je kazao da je u završnoj riječi navedeno koji su svjedoci potvrdili navode iz pojedinih tačaka optužnice. Dodao je da su u aneksu završne riječi posebno obrađene sve nezakonitosti iz nalaza vojnog vještaka Odbrane i da njegovi zaključci ne mogu biti osnov za sudsku odluku.

Pružan je odbacio dokaze koje su izvele Odbrane kao kontradiktorne u odnosu na ostale dokaze. Kako je naveo, svjedoci Odbrana su kao bivši saborci i poznanici optuženih iznosili netačne tvrdnje.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 2014. godine, a optužnica je bila podignuta protiv sedam lica. Postupak protiv Radeta Škorića obustavljen je zbog smrti, a Dragoslav Bojić i Radojko Keverović su takođe izdvojeni u poseban predmet zbog bolesti.

Završne riječi Odbrana počinju 3. aprila.

Marija Taušan