Suđenje

Unčanin i ostali: Četvorica sinova ubijena u Velagićima

23. Februara 2023.16:05
Na suđenju za zločine počinjene na području Ključa, pročitan je iskaz svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine kojem su u Velagićima ubijena četiri sina.
Velagići. Foto: BIRN BiH

Husein Keranović, koji je preminuo, u istrazi je kazao da je živio u Gornjim Hadžićima u opštini Ključ.

“Živio sam sa ženom i petorica sinova su živjela u Gornjim Hadžićima. Četvorica su ubijena”, naveo je Keranović.

On je rekao da je saznao da su mu ubijeni sinovi Jasmin, Emir, Asim i Enes od svjedoka “A”, koji je bio došao do njegove kuće i sakrio se u podrumu.

Poslije osam dana, kako je ispričao, našao je tijelo sina Enesa, pokupio ga i ukopao. Ostali sinovi su pronađeni na Laništu.

Keranović je rekao da su njegovi sinovi bili otišli po potvrde za kretanje u Velagiće. Kazao je da su imali lovačko oružje kada su išli na straže.

Boška Unčanina, Marinka Miljevića i Dragana Despota optužnica tereti u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka Drugog krajiškog korpusa za učešće u ubistvu 78 civila 1. juna 1992. u Velagićima.

Tužilac Ahmed Mešić pročitao je i iskaz Samira Gromilića, koji je takođe preminuo, a koji je u istrazi naveo da mu je kod škole u Velagićima ubijen mlađi brat. On je kazao da je to saznao na Manjači od svjedoka “A”.

Neke Odbrane prigovorile su na relevantnost pročitanih iskaza zbog posrednih saznanja.

Na poziv Tužilaštva, saslušan je svjedok Mehura Selimović, koji je od novembra 1993. bio u službi vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH u Bihaću. On je kazao da je ova služba imala bazu bezbjednosno interesantnih informacija.

Ispričao je da su od bošnjačkih stanovnika, koji su napustili Ključ u maju 1992., saznali za napade, a da je on dolaskom u službu uzimao izjave od ratnih zarobljenika.

“Velagići su bili poznati po masovnoj likvidaciji 70 do 80 ljudi. Ulazne informacije su bile od Bošnjaka koji su došli. Kroz obradu ratnih zarobljenika te informacije su potvrđene”, rekao je Selimović.

Kazao je da su došli do informacija da su ta ubistva počinili pripadnici voda Vojne policije Inžinjerijskog puka smještenog na Laništu.

Svjedok je rekao da su ispitivani zarobljenici spominjali i imena počionica, međutim, Vijeće nije dozvolilo da se o tome postavljaju pitanja nakon prigovora Odbrana. Selimović je kazao da je kasnije bio na lokacijama na kojima su otkrivene masovne grobnice.

Branilac Dragan Međović pitao je svjedoka da li je ijedan od zarobljenika rekao da je bio prisutan mjestu zločina u Velagićima. Selimović je rekao da je jedan u izjavi naveo da je bio, na šta je Međović rekao da takva izjava ne postoji.

Na pitanja branioca Marinka Brkića, svjedok je rekao da ne zna šta je prethodilo napadima u Ključu, kao što je zarobljavanje srpskih vojnika ili zasjeda u Krasuljama.

Branioci su tražili da se odbije prijedlog za saslušanje Selimovića, navodeći da on ima posredna saznanja od lica koja takođe imaju posredna saznanja, kao i da su izjave zarobljenika konstatovane u službenim zabilješkama bez propisanih upozorenja.

Međović je rekao da se takvi iskazi zarobljenika ne mogu prihvatiti kao vjerodostojni, kao ni službene zabilješke. Branilac Milan Romanić napomenuo je da je svjedoku Selimoviću ranije suđeno za zločine na poduručju Bihaća i da je on oslobođen, a druga dvojica optuženih osuđena.

Vijeće je odlučilo da Selimović bude saslušan, ali da ne može govoriti o sadržaju službenih zabilješki.

Suđenje se nastavlja 9. marta.

Marija Taušan