Vijest

Odbijena disciplinska tužba protiv Hanušića zbog CMS-a

17. Februara 2023.12:27
Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je kao neosnovanu tužbu protiv predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini Aida Hanušića, potvrdila je njegova braniteljica Tatjanja Tojić za BIRN Bosne i Hercegovine.


Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Prvostepena disciplinska komisija utvrdila je da su neosnovani navodi disciplinske tužbe da je Hanušić od 2017. do 2021. godine propustio da osigura primjenu Pravilnika o automatskom dodjeljivanju predmeta (CMS). Ovu odluku, kojom je Hanušić oslobođen disciplinske odgovornosti za prekršaj “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, potvrdila je Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a.

Prvostepena komisija je zaključila da je Hanušić donio odluke o zavođenju i o manuelnom unosu predmeta u CMS u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem sudskom poslovanju Republike Srpske, koji je donesen u saradnji i uz saglasnost VSTV-a.

“Navedene odluke, na osnovu kojih su predmeti dodijeljeni u rad manuelnim putem, u skladu su sa zakonskim i podzakonskim aktima, odnosno Pravilnikom o CMS-u”, navodi se u odluci u koju je BIRN Bosne i Hercegovine imao uvid i dodaje da je Hanušić postupao s dobrom voljom i u cilju efikasnog djelovanja suda kojim rukovodi.

Komisija je ocijenila da dokazi potkrepljuju Hanušićeve navode da on lično nije manuelno raspoređivao predmete i da je disciplinski tužilac izvukao iz konteksta navode njegovog odgovora u kojem je objašnjavao u kojim bi situacijama eventualno moglo doći do manuelne raspodjele predmeta.

U odluci se ističe da je Hanušić objasnio u kojim situacijama su pravljeni izuzeci, te naveo primjer kada je zbog naglog povećanja prekršajnih predmeta nakon postavljanja nadzornih kamera u Bijeljini, donio odluku o manuelnom unosu predmeta u CMS. Komisija smatra da su se njegove odluke pokazale cijelishodnim i da nisu negativno uticale na rad suda, kao ni da je njima prekršen Kodeks sudijske etike.

“Komisija smatra da iz svega proizilazi da je tuženi imao jako dobru saradnju sa VSTV BiH, da je bio u stalnoj komunikaciji kako sa IKT Odjelom, tako i sa ostalim nadležnim odjelima VSTV BiH, a sve u cilju povećanja transparentnosti, očuvanja ugleda suda i organizovanja što efikasnijeg rada suda”, navodi se u odluci.

Ovu odluku potvrdila je Drugostepena disciplinska komisija, odbacivši žalbu disciplinskog tužioca.

 

Marija Taušan