Suđenje

Ranko Balaban i ostali: Optuženi Dragan Baltić nije bio sklon nasilju

15. Februara 2023.14:57
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bosanskom Novom u ljeto 1992. godine, svjedoci Odbrane Dragana Baltića su optuženog opisali kao mirnog čovjeka, koji nikada nije bio sklon nasilju.
Bosanski Novi. Foto: BIRN BiH

Mira Baltić, supruga optuženog, ispričala je da je na dan sahrane Radenka Baltića, oficira Jugoslovenske narodne vojske (JNA), koji je poginuo 1992. godine, u njihovu kuću došao Milan Balaban i tražio da sa svojom braćom Rankom i Stojanom ode u susjedno selo, te da čuvaju stražu oko kuće Mirka i Gojka Odžića.

“Čula sam kako je Milan govorio da su se pojavile neke grupe i da treba obezbijediti prostor“, rekla je svjedokinja, te dodala da su njih trojica traktorom krenuli ka kući Odžića.

Svjedokinja je navela da su se vratili tokom noći i kako je vidjela da je Dragan neraspoložen, te ga je upitala šta se desilo, a on je odgovorio da njih niko nije dirao, niti su bili napadnuti.

“Rekao mi je da su na putu vidjeli tijelo mrtvog čovjeka, ali ne zna ko je to, niti ko ga je ubio“, navela je svjedokinja, dodajući da su nakon tri dana u prodavnici čuli kako se Dragan Balaban hvali da su neki ljudi pobijeni.

Sa Draganom Baltićem – za zločine počinjene u Bosanskom Novom – optuženi su Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Svjedok Zoran Gvozden govorio je o karakteru ličnosti Dragan Baltića i naveo je da optuženog poznaje od osnovne škole, da su im roditelji bili kućni prijatelji i da su se oni nastavili i danas družiti.

“Nisam čuo da se ikada nedolično ponašao – ni prije, ni tokom rata“, rekao je svjedok.

Ovog svjedoka direktno je ispitala i Odbrana Ranka Baltića, te je Gvozden naveo da je sa Rankom radio u istoj firmi i da su porodično svi dobri ljudi.

Odbrana Dragana Baltića uložila je i 13 materijalnih dokaza, među kojima i medicinsku dokumentaciju o ranjavanju optuženog Dragana Baltića, čemu je tužiteljica Eldina Biuk prigovorila i navela da ti dokazi nisu relevantni jer potiču iz 1994. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 15.mart, kada će dokaze izvoditi Odbrana Ranka Baltića.

Selma Boračić Mršo