Vijest

Bivši policajac pred sudom u Beogradu govorio o pogubljenju zatvorenika

13. Februara 2023.10:23
Na početku suđenja bivšem rezervnom policajcu, Miloradu Koturu, za učešće u ubistvu 51 žrtve nesrpske nacionalnosti 1992. godine, koje se vodi pred sudom u Beogradu, opruženi je objasnio kako su zarobljenici odvedeni iz logora Omarska, a zatim streljani.

This post is also available in: English

Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN

Kotur, bivši pripadnik rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, pred Višim sudom u Beogradu, na početku njegovog suđenja, izjavio je da je njegov nadređeni naredio streljanje oko 40 civilnih zarobljenika.

Kotur je optužen da je u dva odvojena incidenta, u julu i avgustu 1992. godine, učestvovao u ubistvu 51 osobe u selu Donji Dubovik kod Bosanske Krupe. Žrtve prvog incidenta bili su civili koji su bili zatočeni u logoru „Omarska“.

Prema navodima optužnice, Kotur je u julu 1992. godine sa svojim kolegama Dušanom Ćulibrkom i Božom Došenom otišao u logor „Omarska“ u Prijedoru i odveo 44 zarobljenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima je bila i jedna žena, da bi ih navodno razmenili.

Zatim su zarobljenike minibusom iz „Omarske“ odvezli u selo Donji Dubovik, vezali ih žicom i streljali pored jame „Lisac“.

Ćulibrk je u januaru u Bosni i Hercegovini osuđen na 20 godina zatvora. Došen je u međuvremenu preminuo.

Kotur se izjasnio da nije kriv.

„Ja sam bio vojnik i gde god je trebalo ići, ja sam išao, ali tamo gde sam išao nisam nikakav prekršaj napravio”, rekao je Kotur pred sudom.

„Kada se išlo za ‘Omarsku’ (logor), prisutan sam bio, ali nisam pucao”, dodao je on.

Kotur je, međutim, pred sudom kazao da je načelnik SJB Bosanska Krupa Milan Vojnović naredio da se „izvrši streljanje”. Kako je naveo, rekao im je da on i njegove kolege odu u logor Omarska. „Sve će vas tamo čekati”, prepričao je Kotur riječi Vojnovića.

Kotur je naveo da je u Omarsku otišao minibusom sa sedam-osam svojih kolega policajaca i da se, kada su došli, vozilo parkiralo na ulaz u logor.

„Autobus je parkiran uz neku žicu (ogradu) kraj puta, video sam da dovode ljude, ne znam koliko”, rekao je Kotur, tvrdeći da je „neka policija” izvodila zarobljenike iz logora, ali da u tome nisu učestvovali ni on, ni njegove kolege.

„Tamo je bilo nekoliko policajaca, mi smo bili tri, četiri minuta, samo su trpali (zatvorenike u minibus), tako da smo jedva i mi ušli, to je malo (vozilo)“, dodao je on.

Istakao je da mu je Vojnović rekao da, nakon što pokupe zarobljenike, jedan stariji Srbin u Donjem Duboviku će „da odvede, znao je gde je rupa”, misleći na jamu „Lisac“. Kotur je naglasio da je minibus tada stao i da su zarobljenici odvedeni na brdo gde je jama.

„Neko od policajaca je otišao i doneo žicu (za vezivanje zarobljenika) i odvodili su ljude gore”, rekao je on.

Dodao je da je ostao pored minibusa. „Kada sam došao gore, sve je bilo gotovo”, kazao je Kotur.

Kada ga je sudija Mirjana Ilić pitala da li je znao da će zarobljenici biti ubijeni, on je odgovorio: „Znali su svi, ratno je stanje bilo“.

Naveo je da je video leševe kada je došao do jame.

Optužnica tereti Kotura i za učešće u streljanju sedam civila bošnjačke nacionalnosti u selu Donji Dubovik u avgustu 1992. godine.

Kotur je pred sudom kazao da je policija imala informaciju da su bošnjački „teroristi” upućeni na njihovu teritoriju i da se na dan zločina tragalo za njima. Kada su ih uhvatili, došla je velika grupa meštana da tuku zarobljenike.

„Ja sam pustio kratki rafal u zemlju da to zaustavim, a onda je nastao lom, posle toga ne znam šta se desilo ni ko je pucao”, rekao je on i dodao da ne zna u šta su njegovi hici pogodili.

Kotur je tvrdio da žrtve nisu bili civili, već vojnici.

Viši sud u Beogradu preuzeo je predmet Kotura od BiH, gde je on prvobitno optužen. On se u novembru 2021. godine trebao pojaviti pred Sudom BiH u Sarajevu, kako bi se izjasnio o krivici, no nije se pojavio.

Milica Stojanović


This post is also available in: English