Suđenje

Peulić i ostali: “Vidjela sam potok krvi”

10. Februara 2023.15:00
Na suđenju za zločine u Kotor-Varoši, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorila je o napadu na selo Večiće, ubistvima muškaraca, odvođenju žena i djece, te o napuštanju ovog područja 1992. godine.

Kotor-Varoš. Foto: BIRN BiH

Zaštićena svjedokinja S-11 kazala je da je nakon napada, 12. jula, vojska ušla u Večiće. Ispričala je da se sa više od 40 civila skrivala u jednoj kući dok nisu istjerani, a licu koje su zvali Pop rekli su da zapali kuću.

S-11 je kazala da su došli kod jedne magaze u kojoj su bili ranjeni muškarci, a za koje je čula da su pobijeni. Navela je da je lično vidjela kada su zaklali Ibrahima Pašića.

“Vidjela sam potok krvi”, prisjetila se svjedokinja.

Dodala je da su tri žene uveli u jednu štalu koju su zapalili i iz koje su se čuli jauci. Ona je kazala da su ih na jednom mjestu postrojili i kako je pomislila da je zahvalna Bogu što će ih ubiti, ali su odvedeni u Vrbanjce, dok je uz put ubijen jedan muškarac.

Kazala je da je vidjela veliki broj uniformisanih lica koji su jedni drugima čestitali i hvalili se. U Vrbanjcima su zatvoreni u jednu kafanu, gdje se na vratima pojavio Župljanin.

“Majku vam balijsku, došli ste. Za koju ste sad džamiju? Jesu vam djeca dobro?”, prisjetila je se svjedokinja Župljaninovih riječi, navodeći da ga nije poznavala, ali da je čula da ga tako zovu.

Dio njenog svjedočenja bio je zatvoren za javnost zbog zaštite privatnosti. Ona je nakon uključenja javnosti svjedočila o vraćanju iz kafane, nakon više od dva mjeseca, u Večiće.

Kazala je da su, zbog okolnosti u kojima su živjeli, odlučili da napuste to područje i krenuli su 2. novembra. Navela je i da su muškarci, njih oko 180, koji su krenuli šumom, a među njima je bio i njen suprug, odvedeni u školu u Grabovici i pobijeni.

Bošku Peuliću, Slobodanu Župljaninu, Manojlu Tepiću, Janku Triviću i Nedeljku Đekanoviću je, u svojstvu vojnih i civilnih čelnika, na teret stavljen progon na području Kotor-Varoši – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

Na pitanje Odbrane, svjedokinja je rekla da se Župljanin zvao Slobodan, ali da ne zna da li je tako rekla u istrazi. U sudnici je pokazala na optuženog Župljanina i još dvije osobe za koje smatra da su bili Župljanin kojeg je vidjela u Vrbanjcima.

Dean Bogdanović je rekao da tužilac Odbranama nije saopštio identitet ove svjedokinje, kao što je predviđeno, nakon čega je predsjedavajuća Vesna Jesenković upozorila tužioca da se to više ne smije ponoviti.

Na suđenju je započeto ispitivanje Momčila Komljenovića, koji je bio opštinski funkcioner. On je potvrdio da je u februaru 1992. formirana Skupština srpskog naroda u Kotor-Varoši, čiji je predsjednik bio Nedeljo Đekanović, koji je kasnije bio i na čelu Kriznog štaba koji je, kako je naveo, osnovala Srpska demokratska stranka, nakon što su svoje štabove formirali Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica.

Svjedok je naveo da su Srbi preuzeli vlast u Kotor-Varoši 11. maja 1992. i da je u tome učestvovala policija, vojska i specijalna jedinica policije, koja je “malo stvarala probleme”.

On je rekao da je Peulić bio komandant 22. brigade, a Župljanin komandant bataljona u toj jedinici. Kazao je da je na čelo brigade poslije došao Trivić nakon što je Peulić postavljen za komandanta Operativne grupe. Naveo je da je Tepić bio komandant Teritorijalne odbrane, koja je funkcionisala u vakumu dok se nije formirala Kotorvaroška brigada, čiji je komandant bio Dušan Novaković.

Na sjednice Kriznog štaba, kako je rekao, povremeno su dolazili predstavnici vojske, uključujući Peulića i Župljanina.

“Naš zadatak je bio da im pomognemo, snabdijevanje, a oni su nas informisali o stanju na terenu”, kazao je Komljenović, dodajući da logističku pomoć nisu pružali specijalnoj policiji.

Tužilac Mersudin Pružan namjeravao je da predočava svjedoku 30-ak zapisnika sa sjednica Kriznog štaba, ali nakon što su Odbrane prigovorile da im ti dokumenti nisu najavljeni, ispitivanje Komljenovića odgođeno je za 10. mart.

Marija Taušan