Suđenje

Ujić: Zarobljavanje muškaraca u Kozadrama

9. Februara 2023.16:18
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice, pročitani su iskazi svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, a koji su tokom istrage govorili o zarobljavanju Bošnjaka u selu Kozadre.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Tužilac Dževad Muratbegović pročitao je iskaz preminule svjedokinje Hasije Pašić, u kojem je navela da je iz sela Rakitnica sa porodicom i ostalim mještanima početkom augusta 1992. godine pobjegla u selo Kozadre.

Nedugo zatim, prema iskazu svjedokinje, počelo je granatiranje Kozadri, te je u selo došla vojska i naredila im da izađu.

“Tada su povezali osam muškaraca, mog sina Esada i jedno 12-godišnje dijete“, navodi se u iskazu svjedokinje.

Potom su žene i djecu, kako je ispričala, povezli prema selu Dobrašine, a muškarci su ostali. Iz Dobrašina ih vode u Srednjoškolski centar u Rogaticu, gdje su ih popisali i, kako stoji u izjavi svjedokinje, rekli im da će ih krstiti.

“Tada je došla jedna žena, sva u modricama, i rekla da mlađe žene izvode i siluju te da, ako dođu, njih sakrijemo između sebe“, navodi se u iskazu svjedokinje koji je pročitao tužilac.

Ona je navela da su ih sutradan autobusima prebacili na Hrešu, gdje su ih preuzeli pripadnici Armije BiH, a potom su došli u Sarajevo.

Na ovaj iskaz branilac optuženog Dejan Bogdanović uložio je prigovor, te naveo da je svjedokinja dala izjavu prije otvaranja istrage u ovom predmetu i da nije mogla dati saglasnost da se njena izjava koristi protiv Ujića.

Mile Ujić je optužen da je 2. augusta 1992. godine komandovao grupom od 50 pripadnika Gučevske čete u napadu na rogatičko selo Kozadre, a na teret su mu stavljena ubistva, ranjavanja, prisilno preseljenje, zatvaranja i druga djela nad licima bošnjačke nacionalnosti.

Tužilac Muratbegović pročitao je i iskaz zaštićene svjedokinje S-5 u kojem je opisala da su bježeći došli u selo Kozadre, gdje su se sakrili u kuću Šabana Grabovice, kada je došla srpska vojska i naredila im da izađu.

“Muškarce su tada odvojili od nas i vezali ih žicom za ogradu“, stoji u iskazu svjedokinje, kao i da su potom žene i djecu povezli ka Dobrašinu, gdje su ih smjestili u neku kuću u kojoj ostaju četiri dana.

Svjedokinja je navela da je tu prepoznala Duška Ujića, koji ih je čuvao, te, kako je navela u iskazu, lijepo se ponašao prema njima.

Nakon toga, autobusima su ih prebacili u Srednjoškolski centar u Rogatici, gdje su zatekli veliki broj zarobljenika, odakle su razmijenjeni na Hreši.

Nastavak suđenja zakazan je za 9 .mart.

Selma Boračić Mršo