Suđenje

Radić Pero i ostali: Vlado im rekao da se Pero pita

7. Februara 2023.17:27
Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je napadnuto njeno selo Jusići kod Zvornika i kako su odvedeni iz kuća krajem maja 1992. godine.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Rukija Avdić je izjavila da su mještani Jusića prvo bili pozvani da predaju oružje, a da im je dan nakon toga rečeno da se smjeste u četiri kuće u selu. Ona je kazala da su sutradan ujutro tražili od Vlade Ristanovića da ih pusti da idu svojim kućama.

“On kaže: ‘Ne mogu, Pero se pita, Pero je glavni’”, prisjetila se svjedokinja.

Dodala je da je naišao Pero i da ga je Vlado pozvao, rekavši mu da žene hoće da idu kući, na šta mu je Pero kazao da ih pusti.

Ona je navela da Vladu nije poznavala, ali da je od komšija čula za njega. Precizirala je da je tog jutra vidjela i Vladu i Peru, koji je bio iz Malešića i koji je držao prodavnicu.

Svjedokinja je rekla da su nastavili živjeti u selu do 27. maja, kada je bio napad, koji ih je zatekao na njivama. Kazala je da su padale granate, da je vidjela tenkove, te da se sa sedmoro djece sakrila kod komšije u podrum. Potom su pozvani da izađu iz podruma.

“Hajde, kaže, jedno po jedno… Mi uz brdo, muškarci niz brdo”, rekla je Avdić, dodavši da su njenu nepokretnu svekrvu prvo nosili u deci, a potom u kolicima.

Ona je ispričala da su odvezeni do škole u Malešićima, gdje su sjedili u učionici. Navela je da je u jednom trenutku provirila kroz prozor i vidjela muškarce iz Jusića sa rukama podignutim iznad glave.

“Ne znam šta im se desilo, uglavnom ih je nestalo”, kazala je Avdić.

Dodala je da su oni iz škole autobusima prevezeni u Memiće.

Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen i Vlado Ristanović optuženi su za ubistva najmanje 48 osoba u okviru progona stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika u maju 1992. godine.

Na pitanja Odbrana svjedokinja Avdić je potvrdila da su mještani Jusića tražili da budu zajedno, jer su se tako osjećali sigurnije. Optuženom Radiću je potvrdila da niko po kućama nije tražio oružje, nego da su ih muškarci predavali na određenom mjestu.

Na pitanja branioca Radivoja Lazarevića, ona je rekla da su prije kupljenja oružja njen suprug i još neki išli da pregovaraju u Malešiće, ali da se nisu mogli dogovoriti.

Branilac Željko Radić tražio je od svjedokinje da vremenski precizira kada je vidjela Ristanovića. Ona je kazala da ga je vidjela uveče kada su ulazili u kuću i ujutru kada su ga pitali da ih pusti. Navela je da je tako govorila i u istrazi, ali da ne zna zbog čega nije navedeno da ga je vidjela i uveče. Rekla je da kuća nije bila zaključana.

Suđenje se nastavlja 14. februara.

 

Marija Taušan