Suđenje

Nešković Zoran i ostali: Sredinom marta nastavak suđenja za zločine u Rogatici

6. Februara 2023.16:25
Suđenje petorici bivših pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), optuženih za zločine počinjene 1995. godine na području Rogatice, bit će nastavljeno sredinom marta uz novog člana Sudskog vijeća Suda BiH.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Do promjene člana Sudskog vijeća došlo je u predmetu u kojem su Zoran Nešković, Panto Pantović, Slaviša Đerić, Nenad Ujić i Pero Despet optuženi po 46 tačaka optužnice za nečovječno postupanje, ubistvo i seksualno zlostavljanje počinjene nad civilima u zatočeničkom objektu “Rasadnik” u Rogatici od kraja jula do 22. decembra 1995. godine.

Nešković je optužen u svojstvu komandira zatočeničkog objekta, a ostali u svojstvu stražara u “Rasadniku”, gdje je bilo zatočeno više od 40 muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, od kojih je većina bila starosti oko 60 godina, te dva maloljetnika, kao i više od deset lica kojima je bila potrebna ljekarska pomoć.

“Došlo je do promjene člana Sudskog vijeća – umjesto Mire Smajlović član je Vesna Jesenković”, kazao je na Statusnoj konferenciji predsjedavajući Vijeća Zoran Božić, pojasnivši da je sutkinja Smajlović otišla u penziju.

Tužilaštvo BiH, kao ni Odbrane, nisu imale primjedbe na izmjenu člana Vijeća.

S obzirom na to da je prošlo mjesec dana od posljednjeg održavanja ročišta, stranke su dale saglasnost da se ponovno ne izvode dokazi. 

Naredno suđenje zakazano je za 13. mart, kada će Tužilaštvo BiH nastaviti sa izvođenjem dokaza.

Emina Dizdarević Tahmiščija