Suđenje

Radić Pero i ostali: Ristanović dežurao ispred kuće

31. Januara 2023.16:19
Na suđenju za zločine na području Zvornika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako su nakon granatiranja Jusića odvedeni iz svojih kuća u maju 1992. godine.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Senija Hasanović je kazala da je srpska vojska u maju došla da oduzima naoružanje i da je predao ko je imao.

“Iz naših kuća iselili su nas u četiri kuće… Vlado Ristanović je bio pred kućom, dežurao tu kod vrata”, ispričala je svjedokinja.

Ona je potvrdila da je tog dana, kad je predavano oružje, Milan Galić rekao mještanima da idu u četiri kuće radi vlastite bezbjednosti. Navela je da su sutradan ujutro svi otišli svojim kućama i da su nastavili živjeti u selu do 27. maja.

Tog dana, kako je ispričala, bila je na njivi sa kćerkom od djevera i počelo je granatiranje. Pobjegle su do kuće i, kako je rekla, vidjela je Milana Šakotića, koji je rekao da joj ne može ništa pomoći i kako misli da žene i djecu niko neće dirati.

Hasanović je ispričala da je sa djecom i drugima bila u podrumu do mraka, a da je sutradan poslijepodne došao Radivoje Đokić.

“Kaže: ‘Izlazite! Što niste juče išli u školu u Malešiće gdje je vaš narod?'”, prisjetila se svjedokinja.

Kazala je da je, kada su krenuli prema stanici, vidjela četiri tijela, a da su kuće gorjele. Dodala je da su autobusom prevezeni do prodavnice u Malešićiima, a potom u Zvornik i na kraju u Memiće.

Ona je rekla da se u Jusiće vratila 1996. godine i da joj je kuća bila uništena. Prema njenim saznanjima, kuća je bila čitava do Dejtona, a potom je minirana.

Hasanović je kazala da su joj iz Jusića odvedeni otac, amidža sa trojicom sinova, kao i drugi članovi familije. Dodala je da su posmrtni ostaci nekih pronađeni u Raminoj grobnici, a da neki još nisu.

Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen i Vlado Ristanović optuženi su za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. godine.

Na pitanja Odbrana, svjedokinja Hasanović je potvrdila da je njen suprug u maju išao u Malešiće radi pregovora o predaji naoružanja. Navela je da joj je suprug, kada je bio napad 27. maja, bio u Beogradu, gdje je radio.

Ona je na pitanja branioca Miloša Perića kazala da ih je Ristanović čuvao u kući, ali ne zna zbog čega. Dodala je da ga poslije toga nije vidjela. Hasanović je rekla da s Ristanovićem nije imala problema.

Suđenje se nastavlja 7. februara.

Marija Taušan