Vijest

Suđenje za zločine u Velikoj Kladuši nastavljeno bez prisustva javnosti

18. Januara 2023.13:51
Suđenje za zločine počinjene 1994. na području Velike Kladuše nastavljeno je pred Kantonalnim sudom u Bihaću bez prisustva javnosti, svjedočenjem Ramiza Hodžića i još šest svjedoka Odbrane. Hodžić je optužen za zločine u logoru “Drmaljevo”.

 

Kantonalni sud u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Na današnjem ročištu pročitan je iskaz iz istrage posljednjeg svjedoka Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), koji zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti svjedočiti, a postupajuća tužiteljica Ornela Cerić-Mrenica uložila je i desetine materijalnih dokaza.

Odbrana optuženog Hodžića na današnje ročište je pozvala šest svjedoka koji su govorili o okolnostima navedenim u optužnici, dok je odustala od pozivanja jednog svjedoka zbog, kako je obrazloženo, njegovog zdravstvenog stanja.

U svoju korist danas je svjedočio i optuženi, čime je Odbrana završila sa ulaganjem dokaza.

Optužnica Tužilaštva USK-a tereti Hodžića da je od juna do sredine augusta 1994. godine u mjestu Drmaljevo u općini Velika Kladuša – za vrijeme obavljanja dužnosti noćnog čuvara u logoru “Drmaljevo”, koristeći svoj dominantni položaj koji je u to vrijeme imao nad zatvorenim licima i kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava – izvršio višestruko silovanje jedne žene.

Na narednom ročištu, koje je zakazano za 2. februar, planirano je ulaganje preostalih materijalnih dokaza Tužilaštva, čime će biti okončan dokazni postupak, kao i iznošenje završnih riječi Tužilaštva i Odbrane.

Amila Žunić