Vijest

Potvrđena optužnica protiv osuđenog Brkića zbog otkrivanja zaštićenog svjedoka

17. Januara 2023.12:29
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Safeta Brkića za neovlašteno otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka iz predmeta terorizma, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. On je ranije proglašen krivim za ratovanje na području Sirije i izazivanje narodne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrepeljivosti.
Safet Brkić Izvor: Sud BiH

Kako se navodi u saopštenju, Državno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Safeta Brkića jer je putem društvene mreže objavio pisanu izjavu zaštićenog svjedoka u predmetu za terorizam, na koji način je neovlašteno otkrio podatke o njegovom identitetu, koji je odlukom Suda BiH proglašen tajnim, sa obavezom čuvanja tajnosti u periodu od 30 godina.

“Optuženi se tereti da je neovlašteno otkrio podatke o identitetu lica koje je pružilo dokaz pred institucijama Bosne i Hercegovine i čiji je identitet odlukom Suda BiH proglašen tajnim, čime je počinio krivično djelo otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optužnica je, kako navodi Tužilaštvo BiH, potvrđena.

U BIRN-ovoj bazi presuda za terorizam navodi se da je Safet Brkić pred Državnim sudom osuđen na tri godine zatvora zato što je 13. maja 2013. avionom sa sarajevskog aerodroma otputovao za Tursku, potom ilegalno prešao granicu sa Sirijom i ušao u grad Haritan, u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države i terorističkih grupa ISIL-a, gdje je boravio sve do 5. marta 2014. godine, i zajedno s drugim licima iz BiH koja su boravila u Siriji sa istom namjerom, među kojima su Amir Džinić, Amer Džinić, Akif Cicvara, Mevludin Cicvara i ostali, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici “Muhadžiri Ensarij”, protiv legitimnih vojnih snaga te države.

On je također pravosnažno presudom Kantonalnog suda u Zenici osuđen na tri mjeseca zatvora zbog izazivanja narodne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrepeljivosti. Kantonalni sud je uvažio žalbu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona te preinačio prvostepenu presudu Općinskog suda u Visokom iz septembra 2014. kojom je Brkić osuđen za ovo krivično djelo na uslovnu kaznu od 12 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, te mu u konačnici izrekao zatvorsku kaznu.

Državni sud donio je odluku po molbi Brkića, kojom su preinačene presude ovog i Općinskog suda u Visokom, u pogledu odluke o kazni, te mu je izrečena jedinstvena kazna od tri godine i dva mjeseca zatvora.

U presudi se navodi da je Brkić ovo djelo počinio u vremenu provjeravanja ranije uslovne osude te da nema elemenata za ponovno izricanje uslovne kazne.

Jasmin Begić