Suđenje

Pero Radić i ostali: Prepoznavanje optuženog u sudnici

17. Januara 2023.16:13
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako joj je optuženi Vlado Ristanović došao na vrata podruma i kojem su bili skriveni i naredio da izađu.
Zvornik. Izvor: Youtube

Sajma Hasanović navela je kako je 27. maja 1992. godine pala granata na sprat kuće u kojoj je živjela sa porodicom u selu Jusići, te da su, kako bi se zaštitili, sišli u podrum kuće. Nakon kraćeg vremena, kako je rekla svjedokinja, na vrata podruma došao je optuženi Vlado Ristanović u uniformi i naredio da izađu.

“Svekar je rekao: ‘Vlado, tu su samo moja žena, snaha i dvoje djece'“, prisjetila se svjedokinja i navela da su izašli vani kada im je rečeno da idu prema stanici u Jusićima.

Potom su, kako je rekla, žene i djeca u pratnji dvojice vojnika krenuli ka stanici, dok su muškarci ostali.

Njen muž je neposredno prije napada, kada je, kako je navela svjedokinja, vidio okrenute topove prema Jusićima, pobjegao u šumu.

Sa stanice su ih odveli u školu u Malešiću, gdje su ostali naredna dva sata u učionicama, prisjetila se Hasanović.

“Čula sam neki oštar glas kako govori: ‘Diži ruke’, ali nisam mogla vidjeti ništa“, navela je svjedokinja.

Iz škole u Malešiću žene i djeca su autobusima prebačeni u Memiće.

Posmrtne ostatke svekra Mustafe Hasanovića, te djeverova Muniba, Munira i Jasmina našla je prilikom ekshumacije masovne grobnice “Ramin grob“ 1997. godine.

Pero Radić zvani Jarac, Božo Vidović, Petko Tomić zvani Gavran i Crni gavran, Branko Studen i Vlado Ristanović zvani Tošanov terete se za ubistva najmanje 48 osoba te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika u maju 1992. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinji se obratio i optuženi Pero Radić s pitanjem da li ga poznaje, na šta je ona potvrdno odgovorila, a potom je upitao da li ga je vidjela u Jusićima tog dana.

“Nisam tebe vidjela, samo Vladu“, rekla je svjedokinja.

Branilac optuženog Vlade Ristanovića, Miloš Brkić, pitao je svjedokinju da li zna gdje je stanovao Vlado, na šta je ona rekla: “Koliko se sjećam, u Miloševićima“. Brkić je pitao da li misli na Vladu Miloševića, pošto Vlado Ristanović nije iz Miloševića već iz Ristanovića, ali ona je tvrdila da je to Vlado Tošanov, kako su ga zvali.

Potom ju je tužiteljica Zorica Đurđević upitala da li može prepoznati Vladu sada, svjedokinja je ustala i razgledala po sudnici, ali nije mogla reći ko je Vlado. Pri izlasku iz sudnice, kad je prolazila pored stola gdje je sjedio optuženi, okrenula se Vijeću Suda BiH i rekla: “Evo, ovo je Vlado, nisam ga dobro vidjela“.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. januar.

Selma Boračić Mršo