Suđenje

Unčanin i ostali: Svjedok naveo imena vojnih policajaca koji su bili u Velagićima na dan ubistava

12. Januara 2023.17:51
Na suđenju za zločine počinjene na području Ključa, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine naveo je imena vojnih policajaca, među kojima i trojicu optuženih, koji su bili kod škole u Velagićima 1. juna 1992. godine kada su ubijeni civili.
Velagići. Foto: BIRN BiH

Svjedok Goran Amidžić rekao je da je bio komandir voda Vojne policije i da je sa desetak pripadnika ove jedinice bio na punktu u Velagićima 1. juna kada je veći broj civila bošnjačke nacionalnosti počeo da pristiže.

“Dolazili su civili da se predaju… bila su neka dejstva”, kazao je svjedok.

On je među prisutnim vojnim policajcima naveo trojicu optuženih – Boška Unčanina, Marinka Miljevića i Dragana Despota – kao i Iliju Krčmara, Svetislava Račića, dvojicu po imenu Nikola Ćuk, te dvojicu sa prezimenima Banjac i Mandić.

Amidžić je rekao da su vojni policajci popisivali civile i zadržavali ih na poljani kod škole, a da im je kasnije neko od njegovih kazao da uđu u školu. On je ispričao da je bio na punktu udaljenom 70 do 80 metara od škole kada se pojavio bijeli golf, u kojem su bila dva uniformisana lica – za koja će kasnije saznati da se zovu Mile Petrović i Ratko Samac – koja su prišla šestorici civila koji su stajali ispred škole.

“Oni su tih šest ljudi tukli… i ubijaju ih ispred škole”, rekao je svjedok.

Dodao je da je pokušao oduzeti oružje od te dvojice, ali da nije mogao, te da je otišao u Ključ po pomoć. Kako je naveo, Račića je zadužio da ga mijenja.

Ispričao je da je otišao u Teritorijalnu odbranu kod komandanta Lukića i kazao šta se radi, ali da misli da ga nisu ozbiljno shvatili. Naveo je da se u večernjim satima vraća u Velagiće s Lukićem, te da su pristigla i dva autobusa.

“Kad se vraćam, i ove druge su izveli iz škole i, tako mi je rekao Račić, bježali su, nešto su se bili pobunili, i oni su ih pobili”, prisjetio se Amidžić.

Na osnovu popisa, kako je naveo, misli da je bilo 80 ubijenih. Kazao je da je kod škole zatekao sve pripadnike Vojne policije koji su tu bili kada je otišao u Ključ, kao i Petrovića i Samca.

Prema njegovim riječima, neko je pozvao da dođu mašine i kamioni da se sklone tijela. Rekao je da je nakon dva-tri dana dolazila Vojna policija i bezbjednjak iz Banjaluke i da su ih ispitivali.

On je kazao da su uhapsili Petrovića i Samca, a da su vojni policajci iz njegovog voda bili pritvoreni. Nakon toga, kako je naveo, njegov vod Vojne policije je raspušten.

Unčanin, Miljević i Despot su optuženi u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka Drugog krajiškog korpusa za učešće u ubistvima 78 civila počinjenim 1. juna 1992. u Velagićima.

Na pitanja Odbrana, Amidžić je precizirao da je, na osnovu onog što mu je Račić rekao, shvatio da su na civile pucali i vojni policajci, ali da ne zna koji i da li su svi. U vezi sa imenima nekih koje je naveo na suđenju, ali ne i u istrazi, kazao je da su tog dana možda bili u bazi, a ne na punktu.

Branioca Milana Romanića interesovalo je zbog čega svjedok, kao aktivno vojno lice, nije uhapsio Petrovića i Samca kada su ubili prvih šest civila. Amidžić je rekao da je pokušao intervenisati, ali da je situacija bila takva i da ga nisu podržali pripadnici njegovog voda.

“Kad čujete iza svojih leđa repetiranje pušaka od svojih ljudi… Sve što sam mogao, pokušao sam. Pokušao sam spriječiti”, kazao je svjedok.

Optuženi Miljević je tvrdio da su imali radio-vezu sa Ključem, što je svjedok negirao. Miljević je tvrdio da je on na punkt tog dana stigao oko devet uveče, na šta se svjedok nije izjasnio.

Nastavak suđenja će biti određen naknadno.

Marija Taušan