Suđenje

Hadžić Džemal i ostali: Bez saznanja o akciji na Čemerno

12. Januara 2023.11:58
Na suđenju za zločine počinjene u selu Čemerno kod Ilijaša, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je iz Kaknja kao dobrovoljac otišao u Brezu 1992. godine.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Bahrudin Sikira kazao je da je u Brezi bio u proljeće ili ljeto 1992. i da su otišli na Vlahinje. On je rekao da se ne sjeća ko je bio glavni ni ko mu je bio komandir.

“Sjećam se komšija što smo tu bili, Benjamin, Haris i Senad Sikira”, kazao je svjedok.

Nakon podsjećanja na iskaz iz istrage, svjedok je izjavio da je Džemal Hadžić bio komandir kad su izašli na Vlahinje, ali da ga nije tada poznavao. Rekao je da mu ni ime Teufik Turudić tada nije ništa značilo.

O akciji u selu Čemerno, kako je naveo, nema nikakvih saznanja.

“Nisam bio tu kad se to desilo”, kazao je Sikira.

Kroz prigovore Odbrana ispostavilo se da je svjedok na Vlahinju bio 20 do 30 dana nakon akcije u Čemernom.

Odbrane su prigovorile na ulaganje iskaza svjedoka iz istrage zbog irelevantnosti, a neki branioci su ukazali i na nezakonitost pošto je svjedok rekao da se istražilac ponašao drsko i da mu je sugerisao određene odgovore.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića – da su 10. juna 1992. napali Čemerno, pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine, što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Nastavak suđenja je zakazan za 19. januar.

Marija Taušan