Vijest

Tužilaštvo BiH predložilo mjere zabrane osumnjičenima za zločine u Jošanici

27. Decembra 2022.13:14
Državno tužilaštvo predložilo je mjere zabrane za petoricu osumnjičenih za zločine počinjene u selu Jošanica u Foči tokom 1992. godine, kada je ubijeno 56 osoba srpske nacionalnosti, dok Odbrane traže da se prijedlog Tužilaštva odbije.
Slika ubijene desetogodišnje Dragane. Foto: BIRN BiH

Tužilac Vladimir Simović podnio je prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene Rašida Sobu, Zakira Jamaka, Adema Fehrića, Ševku Glušca i Murisa Hadžiahmetovića.

Mjere zabrane podrazumijevaju oduzimanje ličnih dokumenata, zabranu putovanja i napuštanja teritorije Bosne i Hercegovine, te zabranu sastajanja sa svjedocima, ali i ostalim licima koja su bila dio akcije koja se povezuje sa osumnjičenima. Mjere zabrane Državno tužilaštvo traži zbog postojanja mogućnosti da osumnjičeni pobjegnu te zbog uticaja na svjedoke.

“Imamo nesporne dokaze da je ubijeno 56 civila i da je imovina popaljena i uništena“, rekao je tužilac Simović obrazlažući prijedlog Tužilaštva BiH.

On je naveo da raspolažu dokazima koji potkrepljuju osnovanu sumnju za osumnjičene, ali da ne mogu iznositi sve pojedinosti zato što je istraga u završnoj fazi, te da će u narednih mjesec dana podići i optužnicu.

Simović je u Sudu BiH pročitao dijelove iskaza svjedoka Envera Kusture, Edina Kasapovića, te Zaima Poturka, a iz kojih, kako tvrdi, proizilazi da su osumnjičeni bili dio akcije u Jošanici.

“Kustura u svom iskazu navodi kako je Rašid Sobo bio načelnik Prve višegradske brigade, dok je Zakir Jamak komandovao grupom ‘Čole’, kojoj je naredio čišćenje terena“, rekao je tužilac i dodao da je osumnjičeni Ševko Glušac bio komandir Drugog bataljona višegradske brigade koja je izvršila napade na selo Crnetići.

Branilac prvoosumnjičenog Rašida Sobe, Ifet Feraget, rekao je da nije mogao shvatiti na čemu Tužilaštvo zasniva postojanje osnovane sumnje.

“Mom branjeniku se stavlja na teret da je planirao, podstrekivao, dogovarao i naređivao, a ništa od toga tužilac nije potkrijepio dokazima“, rekao je Feraget.

Feraget je rekao da je njegov branjenik poslan od Glavnog štaba kao ispomoć, te da ne postoji odluka o prenosu nadležnosti komandira Prve višegradske brigade kojom je, kako je naveo Feraget, komandovao Ahmet Sejdić.

“Sejdić je oko 120 vojnika uveo u zonu odgovornosti Prve drinske brigade kojom je komandovao Zaim Imamović“, rekao je Feraget.

On je naveo da je, prilikom postrojavanja, njegov branjenik Rašid Sobo pozvao vojnike na poštivanje Ženevske konvencije, jer je bio vojno lice.

Sudu BiH se obratio i Rašid Sobo, koji je rekao da je ovo za njega uvreda.

“Meni, kao čovjeku i časnom oficiru, ovo je poniženje! Ja takvo što nikada nisam naredio“, rekao je Sobo.

Branilac Zakira Jamaka, Kadrija Kolić, tražio je da Sud BiH odbije prijedlog Državnog tužilaštva kao neosnovan.

Kolić je rekao da Tužilaštvo nije ispunilo osnovni uslov za upućivanje mjera zabrane, a to je da ne postoji naredba o otvaranju istrage, te da Tužilaštvo BiH nije predočilo nijedan dokaz o postojanju osnovane sumnje.

“U prijedlogu Tužilaštva BiH vidi se da ima devet osumnjičenih, a u sudnici ih je samo pet za koje se traže mjere“, rekao je Kolić.

Sa ovim zahtjevima saglasne su i Odbrane Adema Fehrića, Ševke Glušca i Murisa Hadžiahmetovića.

Nakon Odbrana, tužilac Vladimir Simović rekao je da je naredba o sprovođenju istrage izdana 24. novembra 2022.godine.

“Kompletan činjenični osnov je preširoko postavljen, a mi smo izdvojili samo dijelove koji se odnose na ove osumnjičene i nema dilema da postoji i osnov i osnovana sumnja, koja će biti testirana kroz podizanje optužnice“, rekao je Simović.

Zbog sumnje da su počinili ratne zločine u selu Jošanica kod Foče, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 13. decembra 2022. godine šest osoba na području Sarajeva i Goražda.

Kako je tada saopćeno iz Tužilaštva BiH, uhapšene osobe su pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog u selu Jošanica kod Foče u decembru 1992., kada je ubijeno 56 žrtava srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece.

Tokom napada, izvršeno je paljenje i uništavanja kuća i imovine, a žrtve su nakon zločina pronađene i identificirane.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je objavila TV Justice i analizu o neprocesuiranom zločinu koji se desio na Nikoljdan 19. decembra 1992. godine, kada je ubijeno više od 50 osoba srpske nacionalnosti, među kojima troje djece – dvoipogodišnja Danka, desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen.

Sudija za prethodni postupak Slaviša Gluhajić rekao je da će Sud BiH naknadno donijeti odluku.

*U ovom tekstu ime Ševke Glušca je ispravljeno, zbog ranije nenamjerne greške u pisanju jednog slova. 

Selma Boračić Mršo