Vijest

Podignuta optužnica za ratne zločine počinjene na području Sarajeva

30. Decembra 2022.10:15
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mustafe Gegaja, bivšeg pripadnika Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, osumnjičenog za ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Hrasnica, Butmir i Sokolović Kolonija.


Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Gegaj se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu referenta za bezbjednost Četvrte motorizovane brigade Armije RBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica. Optuženi se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva prema Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije.

“On se tereti da je u objektima za zatvaranje na području Hrasnice, u kojem su bili nezakonito zatvoreni civili srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, a među kojima su bile i žene, kao i maloljetna djevojka, lično sudjelovao u mučenju na ponižavajuće načine, teškim oblicima zlostavljanja i premlaćivanja, kao i nanošenju trajnih fizičkih i psihičkih povreda devet žrtava, koje i danas imaju posljedice od zlostavljanja“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 15. decembra su uhapsili Gegaja, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.

Jasmin Begić