Vijest

Optužnica za zločine u prijedorskim logorima protiv šest osoba

29. Decembra 2022.16:27
Protiv šest nekadašnjih stražara u “Trnopolju”, “Keratermu” i “Omarskoj”, među kojima je i zamjenik upravnika jednog od logora, Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora, a među njima su i dvije osobe koje je ranije BIRN Bosne i Hercegovine identifikovao u svom istraživanju.

This post is also available in: English


Prostor bivšeg logora “Trnopolje” u Prijedoru. Foto: BIRN BiH

Optužnica je podignuta protiv Slavka Puhalića, Željka Rudaka zvanog Deba, Dragana Škrbića, Dragoje Čavića, Rajka Damjanovića i Dragomira Šaponje.

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, njih šestorica se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline – i to Puhalić kao isljednik i zamjenik upravnika logora “Trnopolje” i nadređena osoba svim stražarskim smjenama, a ostali u statusu stražara u logorima – učestvovali u izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata, vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti.

U optužnici se navodi da su u prijedorskim logorima “Trnopolje”, “Keraterm” i “Omarska”, formiranim tokom 1992. godine od prijedorskog Kriznog štaba i drugih civilnih i vojnih vlasti, nezakonito zatvarani civili – muškarci, žene, djeca i starije osobe bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, njih više od 30 hiljada.

“Žrtve su, s ciljem progona s područja Prijedora, podvrgavane prisilnom i protivzakonitom zatvaranju u logorima, mučenju, silovanju i seksualnom i drugom zlostavljanju, ubistvima, prisilnom odvođenju i nestanku, a stražari su svojim ulogama pomogali i doprinijeli počinjenju navedenih zločina, kao i direktno vršili pojedina nečovječna djela prema zatvorenim civilima“, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Puhalić i ostali se, između ostalog, terete za silovanje najmanje deset žena i djevojaka, među kojima su bile i maloljetne osobe, od kojih je jedna od posljedica zlostavljanja preminula, a kod dvije žrtve silovanje je prouzrokovalo prisilnu trudnoću i porod.

Od posljedica zlostavljanja je, prema Tužilaštvu, najmanje 21 zatvorenik preminuo, a petorica su prisilno odvedena u nepoznatom pravcu, te im se od tada gubi svaki trag i njihova tijela do danas nisu pronađena.

BIRN BiH je ranije objavio istraživanje u kojem su analizirane haške presude za zločine počinjene na području Prijedora, kao i dokumenti korišteni prilikom sudskih procesa, te se u presudama navodi da je “Trnopoljem” upravljao Slobodan Kuruzović, komandant štaba Teritorijalne odbrane, a da mu je jedno vrijeme pomagao Slavko Puhalić.

Naši novinari tada nisu mogli stupiti u kontakt sa Puhalićem, ali je on ranije, kao svjedok Odbrane na suđenju Radovanu Karadžiću,  izjavio da je u prvo vrijeme u “Trnopolju” bilo pojedinačnih slučajeva zlostavljanja, prije nego što je tamo uvedeno vojno obezbjeđenje. Karadžić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora i zbog zločina na području Prijedora.

Među osobama protiv kojih su haški tužioci podigli optužnice za zločine u prijedorskim logorima bio je i Dragomir Šaponja, ali su kasnije optužnice povučene.

Šaponja je tada u razgovoru sa novinarima BIRN-a rekao da je na internetu pročitao da je optužba protiv njega povučena, kao i da je u Banjoj Luci dao izjavu haškim istražiocima, no nije mogao precizirati koje godine.

“Ja sam dao svoju izjavu i poslije te izjave Haški sud je odustao od te optužnice”, rekao je tada Šaponja, kao i da ga nisu kontaktirala domaća tužilaštva.

Tužilašvo je najavilo da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 180 svjedoka, od čega 21 uz dodijeljene mjere zaštite, tri stručna vještaka i prilaganje više od 900 dokaznih materijala.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English