Suđenje

Bilbija i Adamović oslobođeni optužbi za zločine u Prijedoru

29. Decembra 2022.11:03
Bratislav Bilbija i Đuro Adamović oslobođeni su u drugostepenom postupku optužbi za zločine na području Prijedora u avgustu 1992. godine.

This post is also available in: English

sudnica
Sud BiH. Foto: Sud BiH

Bilbija i Adamović oslobođeni su optužbi za nečovječno postupanje prema civilima u zaseoku Bukvik, nakon obnovljenog suđenja pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine.

Oni su bili osuđeni u prvostepenom postupku, ali je tu presudu ukinulo Apelaciono vijeće jer se, kako je rekao predsjedavajući Staniša Gluhajić, zasnivala na dokazima na kojima nije mogla biti zasnovana.

“Apelaciono vijeće nije moglo van razumne sumnje utvrditi da su optuženi počinili djela koja im se optužnicom stavljaju na teret, dijelom zbog nedosljednosti iskaza svjedoka”, rekao je Gluhajić.

On se posebno osvrnuo na svjedoka “A“, koji je bio očevidac događaja, te na druge svjedoke koji su vidjeli fragmente dešavanja.

“Apelaciono vijeće nije našlo da je svjedok ‘A’ dovoljno pouzdan i vjerodostojan jer u njegovom iskazu nalazi razlike koje su nedopustive”, obrazložio je Gluhajić.

On je naveo da je ovaj svjedok na suđenju rekao kako je vidio da Bilbija udara Smaila Kadirića, što se optužnicom na teret stavlja Adamoviću, dok u istrazi uopšte nije spominjao ovaj događaj. Sudija je dodao da je na pitanje o ovim razlikama svjedok rekao da je svako udarao, pa vjerovatno i on.

Gluhajić je naveo da je svjedok “A“ davao različite iskaze i u pogledu lica koja su njega udarala, kao i o drugim okolnostima.

Apelaciono vijeće je razmatralo i pitanje identiteta optuženih i zaključilo da Odbrane nisu dovele u pitanje njihovo prisustvo, te da su svjedoci jasno imenovali.

Bilbija je bio optužen da je sredinom avgusta 1992. udarao rukama, nogama i kundakom Emsuda Kadirića, a Adamović da je tukao Smaila Kadirića.

Apelaciono vijeće je u julu prihvatilo žalbe Odbrana i ukinulo u osuđujućem dijelu prvostepenu presudu kojom su u novembru 2021. Bilbija i Adamović bili osuđeni na dvije, odnosno tri godine zatvora. Potvrđen je oslobađajući dio prvostepene presude u odnosu na optužbe protiv Bilbije, Adamovića, kao i Ranka Babića za ubistvo, mučenje i prisilni nestanak.

Na presudu Apelacionog vijeća nije dozvoljena žalba, a optuženima su ukinute mjere zabrane.

Marija Taušan


This post is also available in: English