Suđenje

Stovrag: Znatno umanjena sposobnost s ortopedskog stanovišta

23. Decembra 2022.12:43
Vještak medicinske struke utvrdio je da je znatno smanjena procesna sposobnost Mustafe Stovraga, koji je optužen za zločine počinjene u Goraždu.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Na statusnoj konferenciji, tri vještaka iznijela su nalaz o mogućnosti optuženog da učestvuje u sudskom postupku. Ortoped Hajrudin Kačar kazao je da je pregledao Stovraga u oktobru i da smatra da nema uslova da on dolazi i boravi u sudnici.

“Mogućnosti su znatno umanjene, praktično nemoguće u klasičnoj sudnici. Ne bi se mogao smjestiti”, rekao je Kačar.

On je objasnio da zdravstveni problemi optuženog s nogom još nisu sanirani, napomenuvši da je već imao sedam-osam operacija. Kako je naveo, više je mogućnosti za dalji tretman i teško je prognozirati koliko bi mogao trajati oporavak, a moguće je i više godina.

Tužiteljica Marijana Čobović pitala je vještaka o nalazu u kojem se konstatuje da je optuženi otpušten kao izliječen. Kačar je kazao da je svoje zaključke izveo na osnovu pregleda i rendgenskog snimka. On je naveo da bi u sadašnjem stanju optuženom bilo potrebno obezbijediti sanitetski prevoz i bolnički krevet.

Vještakinja internističke struke Radojka Golijan rekla je da je na osnovu obimne medicinske dokumentacije od maja 2019. pa nadalje zaključila da s internističke strane nema prepreka da Stovrag učestvuje u sudskom postupku. Neuropsihijatar Vasika Drašković je iz ugla svoje specijalnosti takođe konstatovala da je optuženi sposoban za postupak.

Predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho kazala je da će novo vještačenje ponovo biti obavljeno kroz određeni period. Ona je napomenula da se vještačenje obavlja svakih šest mjeseci, a da je postupak protiv Stovraga razdvojen 24. oktobra 2019. godine.

Stovragu je prvobitno suđeno sa Ćamilom Ramićem i drugima, koji su optuženi za zločine počinjene na području Višegrada i Goražda od 1992. do 1994. godine.

Marija Taušan