Suđenje

Hadžić Džemal i ostali: Našli mrtve mještane

22. Decembra 2022.12:32
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se mrtvih mještana sela Čemerno u općini Ilijaš koje je pronašao 10. juna 1992. godine.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Janko Zekić ispričao je kako je čuo za napad na Čemerno i kako je otišao da vidi šta mu je s roditeljima i sinom, koji su bili u selu Karaula. On je dodao da je s njim pošlo još nekoliko ljudi čije su porodice bile u Čemernom.

Svoje je pronašao u šumi i bila je noć kada su stigli do Čemernog, gdje je bila prva kuća Dragana Damjanovića, rekao je svjedok. Naveo je da je štala bila izgorjela i da se niko nije javljao, te da su nastavili oko kilometar do drugih kuća u zaseocima Damjanovići, Raševići i Trifkovići.

“Našli smo tri ženska leša, supruga i dvije kćerke Damjanovića… Sve zapaljeno, objekti su dogorijevali”, prisjetio se Zekić.

On je dodao da su dalje našli još nekoliko tijela. U posljednjem zaseoku Čemernica, kako je naveo, kuće su bile čitave i našli su jednog mještanina, koji im je kazao da su se neki sakrili u pećini. Rekao je da su jednom čovjeku pomogli da sahrani majku Stanu.

Svjedok je ispričao da su sutradan kupili ostale leševe, koji su bili naduveni, te da je došla i vojska.

“Ja više nisam mogao izdržati i otišao sam kući u Karaulu”, kazao je Zekić.

Naveo je da se iz sela Mahmutovića Rijeke, koje se nalazi ispod Čemernog, čulo “šenlučenje”. On je rekao da je čuo da su u Čemernom bile postavljene haubice i da su se vojnici koji su bili zaduženi za njih predali, ali da su ubijeni.

“Našli su ih na kamari pobijene”, rekao je Zekić, dodavši da vojnika nije bilo kad je on došao i da je vojska ranije odvezla tijela.

Kazao je da mu je Milan Trifković pričao kako ga je Hasan Buzgija dozivao u Čemernom govoreći da mu neće ništa, te da je izašao i tako ostao živ.

Svjedok je naveo da je Karaula napadnuta i da je selo napustio u oktobru.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića – da su 10. juna 1992. napali Čemerno – pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine, što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Na pitanja Odbrana, Zekić je rekao da je čuo da su vojnici spavali kod Dragana Damjanovića. Kazao je da ne zna kuda su dejstvovale haubice, te da nije čuo da je prilikom akcije njihovog uništenja došlo do razmjene vatre. Rekao je i da nije čuo da je Stana bila naoružana i pucala.

Nastavak suđenja je 12. januara.

Marija Taušan