Suđenje

Ale Hodžić: Ubistva sedam zatvorenika u Ključu

22. Decembra 2022.16:11
Iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Odbrane počelo je suđenje Ali Hodžiću, koji se tereti za zločine počinjene na području Krajine 1995. godine.


Ale Hodžić s braniocem Izetom Baždarevićem. Foto: Sud BiH

Tužilaštvo BiH je 10. oktobra 2018. godine podiglo optužnicu protiv Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i drugih, među kojima je Ale Hodžić. Nakon potvrđivanja optužnice došlo je do razdvajanja postupka u odnosu na Hodžića i nikada nisu date uvodne riječi, podsjetila je tužiteljica Marijana Čobović.

“Tužilaštvo će dokazati da je optuženi, zajedno s Dudaković Atifom, Balagić Huseinom, Domazet Edinom i Kožjenić Ejupom, svjesno i voljno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem i planom da se s teritorija opština Bosanski Petrovac i Ključ trajno ukloni cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti koje je tu živjelo”, kazala je Čobović u uvodnoj riječi.

Ale Hodžić, zvani “Ale Pumparica”, optužnicom se tereti da je 15. septembra 1995. godine, nakon ulaska jedinica Petog korpusa u nebranjeno srpsko selo Krnjeuša na teritoriji Bosanskog Petrovca, zajedno s drugim pripadnicima 510. brigade, Balagić Huseinom i Domazet Edinom, učestvovao u ranjavanju i ubistvu trojice pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koji su, ne znajući da su jedinice Petog korpusa već ušle u selo, prišli Atifu Dudakoviću i od njega tražili upaljač.

“Shvativši da se radi o neprijateljskim vojnicima, pucali su u njih iz vatrenog oružja, kojom prilikom su jednog vojnika odmah ubili, drugog ranili u grudi, a trećeg ranili u predjelu kuka i nogu. Balagić Husein i Hodžić Ale su prišli vojniku ranjenom u grudi, samim time onesposobljenom za borbu, a zatim ga je jedan od njih dvojice lišio života”, navela je Čobović.

Hodžić se tereti i da je 17. septembra 1995. godine dolaskom jedinica Petog korpusa na teritoriju opštine Ključ, iz grupe zarobljenika, među kojima je bilo 20 osoba srpske nacionalnosti, izdvojio najmanje sedam zatvorenika, koje je prvo udarao, a zatim lišio života pucajući u njih iz vatrenog oružja, nakon čega su tijela ubijenih pala u rijeku Sanu, čime je počinio, u radnjama opisanim u tačkama jedan i dva, zločin “krivično djelo protiv čovječnosti”, rekla je Čobović.

Izet Baždarević, branilac Hodžića, rekao je da će, ukoliko njegov branjenik bude procesno sposoban i bude se nastavilo ovo suđenje, izvoditi dokaze Odbrane i dokazivati “da ne stoji ovaj činjenični opis u optužnici kako je tužiteljica pročitala” i da njegov branjenik nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine je ranije pisala da je na početku suđenja Dudakoviću i ostalima, sredinom aprila 2019. godine, Sudsko vijeće navelo da je predmet u odnosu na Hodžića razdvojen. U julu ove godine vještaci medicinske struke su utvrdili kako je Hodžić sposoban da prati suđenje “s tim što je nakon dva sata potrebno napraviti pauzu u slučaju da mora uzeti terapiju”.

Jasmin Begić