Suđenje

Babić Ljuban i ostali: Nakon sedam mjeseci nastavljeno suđenje za zločine u Bosanskom Novom

21. Decembra 2022.14:30
Na statusnoj konferenciji u predmetu protiv 11 optuženih za zločine počinjene u ljeto 1992. u Bosanskom Novom – održanoj nakon sedam mjeseci prekida suđenja i bez prisustva većine optuženih – Sudsko vijeće izložilo je daljnji plan rada kako bi se ovaj predmet što prije okončao.
Babić Ljuban i ostali. Foto: Sud BiH

Sutkinja Državnog suda Lejla Konjić-Dragović rekla je na statusnoj konferenciji da je još ostalo izvođenje dokaza Odbrana četiri optužena, te saslušanje vještaka.

“Nalaz i mišljenje psihijatrijskog vještačenja svjedoka Dragana Balabana ste svi dobili, te je ostalo da vještak bude saslušan u Sudu”, kazala je sutkinja.

Današnjoj statusnoj konferenciji pristupio je samo optuženi Nikola Reljić, dok ostalih deset nije prisustvovalo ročištu, te su ih predstavljali njihovi branitelji.

Za zločine počinjene u Bosanskom Novom optuženi su Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Ranije se u ovom predmetu sudilo i Ljubanu Babiću, ali je odlukom Suda BiH od 14. jula 2021. godine krivični postupak razdvojen zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, te će se Ljubanu Babiću posebno suditi.

Ovo je drugi put da se u ovom predmetu razdvajaju postupci. Prethodni put je to bilo 2017. godine, kada je Sud BiH razdvojio postupak u odnosu na Ostoju Balabana, koji je kasnije i preminuo.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. januar 2023., kada je planirano izvođenje dokaza Odbrane optuženog Dragana Baltića, koji će svjedočiti u svoju korist.

Selma Boračić Mršo