Suđenje

Injac negirala odgovornost Agencije za propast “Bobar banke“

15. Decembra 2022.15:05
Svjedočenjem optužene Slavice Injac u svoju korist pred banjalučim Okružnim sudom – u kojem je ustvrdila da Agencija za bankarstvo Republike Srpske, na čijem je čelu bila, nije odgovorna za propast “Bobar banke“ – završen je dokazni postupak koji protiv nje vodi Republičko javno tužilaštvo.
Slavica Injac ispred Okružnog suda u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Odbrana je tokom postupka insistirala na tome da je, u vrijeme kada je Agencija za bankarstvo uvela privremenu upravu u “Bobar banku“, ta banka imala više potraživanja nego dugovanja. Slavica Injac je rekla da je Agencija za bankarstvo svoja saznanja o situaciji u “Bobar banci“ crpila iz izvještaja banke i zapisnika koje je radila Agencija u kontrolama. Ona je rekla da Agencija nije mogla znati ono što banka nije prikazivala u svojim izvještajima, a da su neke stvari postale jasne tek nakon uvođenja privremene uprave.

“Neko ko dobro poznaje superviziju, a pretpostavljamo i ko – jer je savjetnik vlasnika banke bio bivši guverner Narodne banke Hrvatske – savjetovao je Bobara kako da prikrije stvari da Agencija za bankarstvo to ne može da vidi“, rekla je Injac.

Predsjednika sudskog Vijeća, Branimira Jukića, zanimalo je zašto Agencija za bankarstvo nije ranije uvela privremenu upravu u “Bobar banku“, a optužena je rekla da za to nisu bili ispunjeni uslovi.

“Uvijek je bolje dati šansu banci da se spasi, proda, dokapitalizuje. Jer privremena uprava uvijek košta“, rekla je bivša direktorica Agencije za bankarstvo RS-a.

Kao primjer da Agencija za bankarstvo nije znala i nije mogla znati stvarno stanje u banci, Odbrana je navela kredite “Autosemberiji“ kod koje je utvrđeno da banci duguje pet puta više od onoga što je banka prikazivala u zvaničnim knjigama.

Injac je rekla i da je vlasnik banke, pokojni Gavrilo Bobar, na svim sastancima tvrdio da čini sve da spasi banku – dovlačenjem investitora i kupaca. Ona je rekla i da vjeruje da bi, da je on ostao živ, banka bila spašena.

Tužiteljica Snježana Petković nije imala pitanja za optuženu.

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” Tužilaštvo BiH je u martu 2017. godine podiglo protiv 16 lica. Njima je stavljeno na teret da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona konvertibilnih maraka, što je na kraju dovelo do propasti “Bobar banke”. Suđenje Slavici Injac je u oktobru 2018. godine iz Suda Bosne i Hercegovine prebačeno u Okružni sud u Banjaluci. Ona se tereti da je, kao direktorica Agencije za bankarstvo RS-a, znala da ta banka posluje sa velikim kreditnim rizikom, ali da tim povodom nije ništa učinila.

Iznošenje završnih riječi zakazano je za 12. januar.

Vladimir Kovačević