Suđenje

Hadžić i ostali: Osporavanje navoda iz istrage

15. Decembra 2022.14:02
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je išao u akciju na Čemerno u opštini Ilijaš 1992. godine, osporavajući navode iz istrage koji se odnose na status i aktivnosti pojedinih optuženih.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Meho Bešlija rekao je da su u selu Korita držali straže, a da je u julu 1992. formirana četa.

Tužilac Vladimir Simović predočio mu je iskaz iz istrage u kojem je naveo da je prvo komandir bio Nusret Bešlija, a od maja Mirsad Bešlija. Svjedok je to negirao.

“Mi smo se sami organizovali… Za mene nije bila ustrojena vojna organizacija dok nije bila četa”, kazao je Bešlija.

On je ispričao da je pozvan da dođe u školu, gdje je rečeno da ima akcija za uništenje haubica na Čemernom. On je naveo imena ljudi koje je vidio, kao i nepoznatu vojsku.

Tužilac je kazao da je u istrazi spomenuo i komandira Mirsada Bešliju.

“Smijem glavu dati da ga nisam spomenuo”, rekao je svjedok.

Negirao je i da je čuo da komandira nepoznatih vojnika zovu Tufo. Bešlija je kazao da je dobio zaduženje da nosi kablove za uništenje haubica, te da su još trojica iz sela krenula s vojnicima.

Na tužiočeva pitanja on nije potvrdio da se jedna grupa odvojila. Rekao je da je neko slučajno opalio i da je, kad su ušli u šumu, čuo kako jedan srpski vojnik viče: “Ustajte! Balije!”

“Počela je paljba. Srpska vojska otvorila je vatru na sve strane”, prisjetio se Bešlija, dodavši da je uspio pobjeći prema Mahmutovića rijeci.

Kazao je da su počeli da pristižu i drugi vojnici. Simović je naveo da je svjedok u istrazi rekao da ga je Tufo kritikovao što je pobjegao s kablovima prije završetka akcije. Svjedok je kazao da nije čuo za Tufu.

Izet Baždarević, koji zastupa Teufika Turudića Tufu, pitao je svjedoka kako bi mogao razgovarati s Tufom kada je on ranjen ubrzo po početku akcije. Svjedok je rekao da je kablove dao jednom vojniku.

Bešlija je potvrdio da osporava dijelove iskaza koji je potpisao, ali ga nije pročitao, jer je želio što prije da ode.

Na pitanja drugih Odbrana, on je kazao da su iz Korita išli samo njih četvorica i da nije vidio Mirsada Bešliju, Nusreta Bešliju kao ni Hamdiju Spahića.

Predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho je nakon prigovora Odbrana opominjala tužioca da se ne raspravlja sa svjedokom i da ne sugeriše odgovore.

Kreho je rekla da će od branioca Damira Alagića zatražiti izjašnjenje zbog nedolaska na ročište. Njegov branjenik Benjamin Sikira je kazao da se to već drugi put dešava. Braniteljica Lejla Čović javila se da zamijeni kolegu kako ne bi odgađali suđenje. Mensur Hasagić je rekao da mijenja kolegu Ragiba Hadžića, s čim se složio Haris Sikira “ovaj put”, navodeći da mu niko nije ništa javio.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. decembar.

Marija Taušan