Vijest

Predstavljen Zbornik radova Mehanizma za 2022. godinu

9. Decembra 2022.15:14
Program za informisanje zajednica pogođenih sukobima Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) ima edukativnu ulogu u kojem je omogućen socijalni cilj, odnosno afirmacija sjećanja, kao i činjenica da se historija mora pisati na temelju dokazanih činjenica, rečeno je na promociji publikacije “Zbornik eseja Mehanizma 2022."

Predstavljanje Zbornika eseja Mehanizma 2022. Foto: BIRN BiH

Program za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu predstavio je danas publikaciju “Zbornik eseja Mehanizma 2022.”, koji se sastoji od odabranih eseja studenata prava koji su se takmičili za najbolji esej u okviru drugog ciklusa međuuniverzitetskog programa video predavanja.

Sedam autora odabranih eseja predstavilo je svoje radove, a imali su priliku u okviru stipendijskog programa provesti mjesec dana tokom ove godine u ogranku Mehanizma u Haga, rečeno je danas na prestavljaju Zbornika.

Dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Zinka Grbo, kazala je da je jedan od segmenata PMI-a bio konkurs za najbolje studentske eseje te da je, od ukupno 11 eseja u ovoj godini, šest pobjedničkih, od kojih tri pripadaju studenticama i studentima Pravnog fakulteta u Sarajevu. 

“Inače ovaj program MMKS-a je podrazumijevao jednu seriju interuniverzitetskih video predavanja koji su se ticali, u najširem smislu, tema kojima se bavio sud, što je naravno izuzetno značajno, imajući u vidu edukativnu svrhu samog programa i činjenicu da je ona komplementarna djelatnost univerziteta, a ja bih rekla da je ovdje i socijalni cilj omogućen. Njemu je inherentna jedna humana i plemenita ideja afirmacije kulture sjećanja i stalnog podsjećanja da se historija mora pisati na temelju dokazanih činjenica”, kazala je dekanica Grbo.

Ona je podsjetila da je i studentica Pravnog fakulteta u Sarajevu u 2020. godini dobila nagradu za najbolji studentski esej. 

Haris Lokvančić, rukovodilac Odjela diplomatskih poslova u Ambasadi Švicarske u BiH, istakao je da Švicarska kao jedan od ciljeva vanjske politike ima i promociju međunarodnog humanitarnog prava, međunarodnog krivičnog prava, kao i promociju i učešće u podršci mehanizmima tranzicijske pravde i suočavanja s prošlošću. 

“Upravo zato smo na regionalnom nivou podržali Rezidualni mehanizam kako bi sproveo određeni broj aktivnosti, uključujući informisanje zajednice o činjenicama koje su utvrđene u presudama Tribunala i Mehanizma, zatim radu s nastavnicima i profesorima historije kroz različite module o tome kako koristiti građu, odnosno činjenice utvrđene od strane Tribunala i Mehanizma i komponenta, zbog koje smo i danas ovdje”, rekao je Lokvančić.

Dodao je da je ponosan na ovaj projekat jer će se studenti prava i drugih srodnih grana u budućnosti baviti mehanizmima tranzicijske pravde, borbe protiv nekažnjivosti i na kraju prevencije sličnih konflikata.

Radovi objavljeni u Zborniku inspirisani su serijom predavanja mehanizmovog međuuniverzitetskog programa i istražuju različite aspekte naslijeđa MKSJ-a.

Zajedno sa univerzitetima koji učestvuju u programu, PMI je oformio regionalnu mrežu pravnih fakulteta – prvu te vrste – u okviru koje studenti prava iz različitih država mogu zajedno učiti i diskutovati o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i njegovom nasljeđu. 

Predavanja omogućuju studentima, ne samo da steknu znanje, stručnost i razumijevanje međunarodnog krivičnog prava i međunarodnog humanitarnog prava, već služe i kao platforma za dijalog studenata prava iz regije.

Emina Dizdarević Tahmiščija