Vijest

Naredne sedmice počinje obnovljeno suđenje za zločine u Novoseocima

9. Decembra 2022.16:28
Naredne sedmice pred Sudom Bosne i Hercegovine počinje obnovljeno suđenje Dragomiru Obradoviću i ostalim optuženima za zločine u sokolačkom selu Novoseoci u septembru 1992. godine.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Na statusnoj konferenciji koja je održana 17. novembra, predsjedavajuća sudskog vijeća Enida Hadžiomerović donijela je odluku da postupak krene ponovo, jer su Odbrane više optuženih to tražile zbog promjene članova sudskog vijeća, te s obzirom na činjenicu da suđenje u ovom predmetu nije održano više od četiri mjeseca.

Za zločine u Novoseocima optuženi su Dragomir Obradović kao komandir Stanice javne bezbjednosti Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete, ušli su u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

Naredne sedmice Odbrane Bratislava Bilbije i Đure Adamovića će pred Apelacionim vijećem Suda BiH iznijeti završne riječi nakon što im je obnovljen postupak u osuđujućem dijelu presude za zločine počinjene u Prijedoru 1992.

Sud je u novembru 2021. godine proglasio Bilbiju i Adamovića, bivše pripadnike Vojske Republike Srpske, krivim za nečovječno postupanje, a oslobodio ih, zajedno sa tada prvooptuženim Rankom Babićem, optužbi za ubistvo, mučenje i prisilni nestanak civila u zaseoku Bukvik kod Prijedora 1992. godine. Apelaciono vijeće potvrdilo je oslobađajući dio presude, a ukinulo osuđujući, i obnovilo postupak, u kojem su izvedeni novi dokazi. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u završnoj riječi da obojica budu proglašeni krivim za nečovječno postupanje prema civilima na području Prijedora 1992. godine.

Za narednu sedmicu zakazan je nastavak suđenja za ubistva i ranjavanja vojnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, za koje se terete Ejup Ganić i drugi.

Nakon dvije godine, zakazano je suđenje u predmetu koji se vodi protiv Atifa Dudakovića i još 14 optuženih, koji se terete za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Derventi, Prijedoru, Ključu, Doboju, Gradišci, Goraždu, Lukavcu, Bosanskoj Krupi, Ilijašu, Lukavcu, Vogošći, Brezi, Zvorniku.

Jasmin Begić