Vijest

Podignuta optužnica za zločine u Lješevu kod Ilijaša

7. Decembra 2022.10:54
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Marinka Vidovića i Pere Vujovića, koja ih tereti za ubistvo 20 civila i ranjavanje dvije osobe 1992. godine u mjestu Lješevo kod Ilijaša.

This post is also available in: English

Tužilaštvo i Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Marinka Vidovića optužnica tereti u svojstvu komandanta, a Peru Vujovića kao pripadnika Interventnog voda Prve ilijaške lakojurišne brigade Vojske Republike Srpske (VRS), da su tokom juna 1992. godine u mjestu Lješevo kod Ilijaša počinili zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni se terete da su 5. juna 1992. godine, zajedno s drugim osobama, izvršili napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Lješevo, tokom kojeg je vršeno paljenje kuća i hapšenje civilnog stanovništva.

Vidović i Vujović su, prema informacijama Državnog tužilaštva, nastanjeni u Srbiji, čiji su i državljani.

“Obojica su prebivalištem u Srbiji”, rekao je glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, civili su postrojeni u dvorištu jedne kuće, gdje su dvojica osumnjičenih, zajedno s još najmanje pet pripadnika iste jedinice, pucanjem iz vatrenog oružja ubili 20 civila, uglavnom članova porodica Fazlić, Masnopita, Avdukić i drugih.

Među ovim civilima bilo je žena i starijih osoba, te su teže ranili dvije osobe, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

“U optužnici se navodi da je nakon ubistva civila, zarobljeno sve preostalo stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, najmanje 100 osoba, među kojima muškarci, žene i djeca, koji su odvedeni u prisilno zatočenje u mjestu Podlugovi”, navode iz Tužilaštva.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati saslušanjem 19 svjedoka, među kojima je jedan svjedok uz dodijeljene mjere zaštite, i dvaju vještaka sudsko-medicinske struke, čitanjem izjava preminulih svjedoka, te svjedočenjem članova porodica ubijenih, kao i prilaganjem više dokaznih materijala.

Za ova krivična djela trenutno se pred Sudom BiH sudi Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, bivšim pripadnicima Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade VRS-a. Suđenje u ovom predmetu počelo je 16. marta ove godine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English