Suđenje

Mane Đurić i ostali: Izabrana nova predsjedavajuća Sudskog vijeća

7. Decembra 2022.11:56
Enida Hadžiomerović nova je predsjedavajuća Sudskog vijeća Državnog suda u predmetu “Mane Đurić i ostali”, u kojem se optuženi terete za zločine u Vlasenici. Sutkinja Hadžiomerović zamijenila je Dalidu Burzić, koja je odlukom Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) privremeno udaljena od vršenja dužnosti sudije.
Vlasenica. Izvor: BIRN BiH

Na statusnoj konferenciji u predmetu protiv četvorice optuženih za zločine počinjene tokom 1992. i 1993. godine na području Vlasenice, nisu prisustvovali optuženi, već samo njihovi branitelji.

Kako je na početku rekla predsjedavajuća Vijeća Enida Hadžiomerović, zbog proteka vremena više od godinu dana, Zakon o krivičnom postupku propisuje da se do sada izvedeni dokazi te saslušani svjedoci ponovo izvode, osim ako se stranke u postupku slože da to nije potrebno.

Tužilac Seid Marušić kazao je kako nije potrebno ponovno izvođenje dokaza.

Branilac prvooptuženog Miloš Brkić naveo je kako, zbog zdravstvenog stanja svog branjenika, želi da se što prije završi suđenje, ali da smatra kako je ponovno izvođenje dokaza neophodno, sa čime se složio i branitelj drugooptuženog Veljko Čivša.

Branitelj trećeoptuženog Slobodan Cvijetić također je saglasan da se dokazi ponovo izvode.

“Mi našu odbranu temeljimo na dokazima Tužilaštva, što je apsurd, ali tokom tog procesa, kod vas, sudija, stvaramo utisak koji, pored dokaza, vi nosite sa sobom. Dosadašnja predsjedavajuća je otišla i odnijela taj utisak, te stoga moramo ponovo izvesti dokaze i saslušati svjedoke”, obrazložio je Cvijetić svoj stav.

Vijeće će o ovim zahtjevima naknadno odlučiti, a predsjedavajuća Enida Hadžiomerović pitala je branitelja prvooptuženog Đurića da li ima novih medicinskih nalaza o zdravstvenom stanju Maneta Đurića.

“Imamo nalaz i mišljenje grupe vještaka od 8. augusta 2022. godine u kojem se navodi da je Đurić sposoban pratiti suđenje uz pravljenje pauza”, rekla je Hadžiomerović.

Na to je branitelj Brkić kazao kako je njegov branjenik u fazi prikupljanja novih nalaza specijalista, te predložio da se statusna konferencija o njegovom zdravstvenom stanju prolongira za mjesec do dva, kako bi imali nove nalaze, te da on Vijeću može predočiti ljekarske uputnice.

Predsjedavajuća Vijeća je rekla kako uputnice ništa ne znače, te da će se, u dogovoru sa vještacima, održati statusna konferencija do kraja mjeseca.

Mane Đurić je u februaru 2018. optužen s Radenkom Stanićem, Miroslavom Kraljevićem i Goranom Garićem za progon bošnjačkih civila u Vlasenici protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić je bio komandir, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić policajac.

Postupak protiv Đurića razdvojen je u septembru 2019. godine zbog zdravstvenih razloga, da bi u martu 2021. predmeti ponovo bili spojeni nakon što je tim vještaka zaključio da je optuženi sposoban pratiti suđenje.

Odluka o održavanju statusne konferencije bit će naknadno saopćena.

Selma Boračić Mršo