Suđenje

Milunić i ostali: Suđenje odgođeno zbog hapšenja optuženog u Njemačkoj

2. Decembra 2022.15:01
Suđenje optuženima za zločin u prijedorskom selu Zecovi odgođeno je jer je optuženi Duško Zorić uhapšen u Njemačkoj.

 

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Odbrana je prvobitno dostavila Vijeću informacije o hapšenju Zorića nakon čega je Tužilaštvo preko Interpola dobilo podatke da se optuženi od 18. novembra nalazi u zatvoru u Njemačkoj zbog kršenja zakona o oružju.

Tužilac Izet Odobašić rekao je da je saglasan da se postupak protiv Zorića razdvoji, dok su Odbrane ocijenile da bi takav potez bio preuranjen.

“Ne znamo šta se dešava. Nemam saglasnost za razdvajanje postupka”, rekao je Zorićev branilac Dragoslav Perić.

Drugi branioci su kazali da ne postoje procesne pretpostavke za razdvajanje postupka i da je potrebno dobiti detaljnije podatke o slučaju. Vijeće je odlučilo da odgodi suđenje, pozivajući Tužilaštvo i Odbranu da pribave potpunije informacije.

Sa Zorićem su optuženi Dušan Milunić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović. Sudi im se za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti u julu 1992. u Zecovima.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, rezervne milicije i drugih formacija.

Na današnje ročište nije pristupio ni optuženi Radovan Četić. Njegov branilac Miodrag Stojanović je kazao da je optuženi na bolničkom liječenju i da se dobrovoljno odriče prava da prisustvuje suđenju. Branilac je objasnio da je, nakon što je Vijeće odbilo da odgodi ročište, Četić odlučio da se dobrovoljno odrekne prisustva suđenju kako mu ne bi bili prolongirani zakazani pregledi.

Sudija Šaban Maksumić je, nakon što su se svi u sudnici izjasnili da neće imati prigovora zbog odsustva Četića, donio rješenje da se suđenje može održati bez optuženog.

Naredno ročište je zakazno za 16. decembar.

Marija Taušan