Vijest

Sud BiH spojio predmete Mešića protiv Uprave za indirektno oporezivanje BiH

29. Novembra 2022.15:10
Sud Bosne i Hercegovine odlučio je spojiti dva predmeta Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, koji se vode protiv Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH).
Emir Mešić. Foto: BIRN BiH

Državni sud spojio je predmet u kojem je Emir Mešić tužio UIO BiH zbog suspenzije sa predmetom koji je Mešić također vodio protiv UIO BiH zbog disciplinskih postupaka, koji su prethodili otkazivanju njegovog ugovora o radu.

“Sud BiH spaja predmete zbog ekonomičnosti spora te donošenja jedinstvene odluke“, rekla je sutkinja Nada Papo i dodala da se predmet koji Mešić vodi zbog diskriminacije ne može spojiti jer je u toku glavnog pretresa.

Prijedlog za spajanje ova dva predmeta uputila je Mešićeva punomoćnica Biljana Radulović, kojoj je Sud BiH naložio da u roku od osam dana objedini tužbe u jednu, uzimajući u obzir prigovore tuženog.

Magdalena Papić, pomoćnica Pravobranitelja BiH, usprotivila se ovakvom prijedlogu tužitelja.

“Protivimo se jer obje tužbe imaju iste zahtjeve koji se poklapaju, a to je da u oba predmeta tužitelj traži vraćanje na posao i isplatu razlike u plati“, rekla je Papić, te tražila od tužitelja da povuče jednu tužbu ili da je Sud BiH ne prihvati.

Sud BiH nije uvažio njen prigovor.

Mešić je ranije prijavio nepravilnosti u radu UIO-a Državnom tužilaštvu i od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije zvanično dobio status “zviždača”. Nakon toga su protiv njega podignute tri odvojene disciplinske tužbe, od kojih je jedna rezultirala otkazom o radu.

Naredno ročište zakazano je za 23. februar 2023. godine.

Selma Boračić Mršo