Suđenje

Pero Radić i ostali: Istjerani iz kuća u Jusićima

29. Novembra 2022.16:11
Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako su istjerani iz kuća u selu Jusići kod Zvornika krajem maja 1992., kada su ubijeni njen svekar i drugi mještani.
Pero Radić i drugi
Pero Radić i drugi. Foto: Sud BiH

Sija Hasanović je rekla da su srpski vojnici 5. ili 6. maja 1992. tražili od mještana Jusića da predaju oružje.

“Ko je imao, predao je. Garantovali su nam da ćemo mirno živjeti”, prisjetila se svjedokinja, dodajući da su poslije toga mještani morali boraviti u nekoliko kuća.

Ona je ispričala da je 27. maja s komšijama vidjela kako se postavljaju tenkovi u Androvićima. Sakrila se s komšijama u podrum kod Zumrete Mustafić, odakle je čula pucnjavu u selu. Rekla je da su tu bili cijeli dan kada su došli vojnici, a jedan od njih otvorio je vrata i rekao im da izlaze.

Ona je navela da je vojnik pričao motorolom s nekim ko ga je pitao “da li ima muškaraca”, a on je odgovorio da “ima jedan stariji”. Dodala je da je to bio njen svekar Džemal. Hasanović je rekla da njeno dvoje djece nije bilo u tom podrumu i da joj je vojnik rekao da ih ode tražiti, ali ih nije našla.

Svjedokinja je kazala da su upućeni prema školi u selu Malešić, te da je vidjela pet do šest mrtvih koji su ležali iza njene kuće. Dok su išli, čula je da su njena djeca u šumi.

Kada su stigli do Malešića, kako je navela, jedan vojnik se zaustavio automobilom i rekao je da će ih pobiti, ali ga je spriječio vojnik koji ih je izveo iz podruma i vodio. Kazala je da ga je vojnik koji ih je pratio ubijeđivao da ih puste, govoreći mu da ima naredbu da ih sprovede do škole.

Hasanović je rekla da su stigli u školu, a nešto kasnije došla je i njena svekrva, koja joj je rekla da je ubijen svekar.

“Kaže: ‘Snaho, ubiše Džemu i to ga ubiše sikiricom'”, navela je svjedokinja, dodajući da su ubrzo autobusom napustili to područje.

Ona je kazala da taj dan nije prepoznala nikoga od vojnika.

Hasanović je rekla da je njen svekar pronađen u grobnici “Ramin grob” kao i drugi mještani Jusića, među kojima je nabrojala više članova iz njene familije Hasanović. Ona je kazala da se poslije rata vratila u Jusiće i da su dvije kuće njene porodice bile izgorjele.

Svjedokinja je na pitanja Odbrane rekla da poznaje optuženog Peru Radića, ali da ga taj dan nije vidjela. Ona je kazala da nema saznanja šta se dogodilo u selu Brđani 26. jula.

Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen i Vlado Ristanović zvani Tošanov, terete se za ubistva najmanje 48 osoba u okviru progona stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika u maju 1992. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. januar.

Marija Taušan