Suđenje

Cikotić: U viškovima tražili kako da namire uništeno naoružanje za “Scout”

29. Novembra 2022.13:07
U nastavku suđenja bivšem državnom ministru odbrane Selmi Cikotiću, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o prodaji oružja za zagrebačku firmu "Scout" i načinu na koji su mijenjana prvobitno ugovorena vojna sredstva.
Selmo Cikotić. Foto: BIRN BiH

Zijad Fazlagić kazao je da je Tehničko-remontni zavod Hadžići, čiji je bio direktor, u oktobru 2009. sačinio ugovor i tri ankesa za prodaju naoružanja sa “Scoutom”. On je naveo da je ta firma iz Zagreba bila nabavila robu od Ministarstva odbrane BiH, a da je zavod iz Hadžića trebao da je spakuje i proda kupcu, kojeg je “Scout” bio našao.

Svjedok je rekao da je “Scout” bio obavezan da im dopremi robu, ali da to nije učinio, pa je on angažovao svoje zaposlene.

“Ja dajem svoja sredstva kako bi to mogao isporučiti, međutim sav metež, tri komponente… Sve je to trulo… Sve korodirano”, prisjetio je Fazlagić.

On je naveo da je bilo riječ o 20.000 raketa i više od milion metaka, za koje su zaključeni aneksi. Naveo je da on nije imao obavezu da provjerava na koji način je “Scout” kupio ta sredstva.

Svjedok je dodao da su u Hadžićima napravili nove sanduke kako bi zamijenili trule, te kako je naveo, izglancali su naoružanje. Kazao je da je krajnji kupac bio iz Jemena i da nije pristao da uzme deset posto robe.

Fazlagić je rekao da tokom tih poslova nije imao komunikaciju sa Cikotićem.

Cikotića optužnica tereti da je od 2009. do 2011. u dogovoru sa pomoćnikom i drugim licima pogodovao firmi “Scout”. Na teret mu je stavljeno da je zloupotrebom položaja oštetio budžet za oko 9,7 miliona konvertibilnih maraka i drugom pribavio korist od 4,1 milion KM.

Rajko Čkonjević kazao je da je od 2006. bio direktor Agencije za promet naoružanja i vojne opreme Republike Srpske i da su sa “Scoutom” 2009. ili 2010. potpisali ugovor o zastupanju. Pojasnio je da je ta firma od ranije imala zaključene ugovore sa entitetskim ministarstvima odbrane.

Svjedok je naveo da su postojali aneksi ugovora.

“Aneks je podrazumijevao zamjenu određenih sredstava, jer su neka sredstva uništena, navodno su bila oštećena, nestabilna”, rekao je Čkonjević, dodajući da misli da je zamjenu obavilo Ministarstvo odbrane BiH.

On je braniocu Kadriji Koliću potvrdio da je zamjena bila iz viškova naoružanja.

Nebojša Subotić kazao je da je bio oficir za opremu u Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH i da je 2010. bio u komisiji koja je sačinila prijedlog u vezi sa zamjenom robe u poslu sa “Scoutom”. On je rekao da je na čelu komisije bio pomoćnik ministra Trpimir Rebac, a da su u njoj bili Mario Šego, Šefik Hasanović i drugi.

“Moj načelnik me odredio na zahtjev Repca, a razlog je bio da se obezbijedi transparentnost”, kazao je Subotić.

On je dodao da je potpisao predloženi zapisnik i cjenovnik. O predloženom rješenju Repca i Šefe, kako je rekao na pitanja optuženog, svi su se složili, jer nisu vidjeli drugo rješenje.

Darko Kandić govorio je o poslovima koje je obavljao za “Scout” prilikom dobijanja dozvola i ulazaka u skladišta. Kazao je da su zaključivani aneksi jer je dosta robe bilo uništeno ili predviđeno za uništenje.

“Uvijek je bilo otvoreno pitanje kako namiriti… Tražili smo u viškovima roba da pokrijemo vrijednost uništene robe”, rekao je Kandić.

Suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme zbog odlaska predsjedavajućeg Vijeća Nenada Šelede u penziju. On je rekao da je za novog člana imenovan Goran Radević, koji se upoznaje sa predmetom, a da će predsjedavanje Vijećem preuzeti Mirsad Strika.

Marija Taušan