Suđenje

Novi dokazi Odbrane na suđenju Aleksandru Džombiću

28. Novembra 2022.13:33
U Okružnom sudu u Banjaluci nastavljeno je suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandru Džombiću, optuženom za zloupotrebu službenog položaja prilikom dodjele kredita firmi “Energolinija”.
Aleksandar Džombić u sudnici. Foto: BIRN BiH

Današnjem ročištu nisu se odazvali svjedoci Odbrane Antonija Dulić i Obrad Belenzada.

Predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Dragan Uletilović kazao je da je Antonija Dulić, koja je inače zaposlenik Investiciono-razvojne banke (IRB) RS-a, obavijestila Sud da ne može danas pristupiti jer je u istom terminu pozvana da svjedoči u drugom sudskom slučaju, kao predstavnik IRB-a.

Što se tiče Belenzade, on takođe nije mogao pristupiti suđenju jer je imao više operativnih zahvata, pa je Sud tražio da dostavi medicinsku dokumentaciju.

Advokat Zoran Bubić, branilac optuženog, rekao je da Odbrana insistira na njihovom svjedočenju, ali da će odustati od saslušanja Milorada Motike, nekadašnjeg predsjednika Upravnog odbora kompanije “Alumina” iz Zvornika.

Tokom današnjeg ročišta Bubić je izveo dodatne materijalne dokaze Odbrane.

Jedan od dokaza je dopis Republičkog javnog tužilaštva RS-a u kom se navodi da se i dalje vodi istraga protiv više lica litvanskog državljanstva, bivših vlasnika kompanija koje su bile dio nekadašnjeg privrednog društva “Birač” iz Zvornika.

Kako se navodi, protiv njih se vodi istraga zbog više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja, a između ostalog i zbog nenamjenskog trošenja sredstava IRB-a.

Bubić je dostavio i dokaze u vidu internih akata IRB-a, kojim se određuje na koji način se vrši kreditna solventnost preduzeća, a tu su, između ostalog, i statut IRB-a, kao i politika obezbjeđenja plasmana.

S obzirom da je Sud po prijedlogu Odbrane naložio ekonomsko vještačenje, Bubić je obavijestio Sudsko vijeće i da je vještacima dostavio više od 60 kilograma materijala, gdje se nalazi više od 1.000 dokumenata.

Bivši premijer RS-a Aleksandar Džombić optužen je za zloupotrebu položaja prilikom dodjeljivanja kredita Investiciono-razvojne banke od 19,4 miliona maraka preduzeću “Energolinija” iz Zvornika.

Suđenje Džombiću se nastavlja 22. decembra.

Đorđe Vujatović