Suđenje

Kuzmanović i ostali: “‘Miće’ su radile šta su htjele u Tesliću”

28. Novembra 2022.11:43
U nastavku suđenja Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću za zločine počinjene na području Teslića, svjedok Odbrane prvooptuženog pričao je o dolasku “Mića” u ovaj grad iz Doboja, govoreći kako su pripadnici ove jedinice “radili šta su htjeli”.
Dušan Kuzmanović i ostali. Foto: Sud BiH

Vid Stojanović svjedočio je videolinkom iz sudnice Okružnog suda u Doboju zbog lošeg zdravstvenog stanja. On je tokom 1992. godine radio u Sekretarijatu narodne odbrane u Tesliću.

Svjedok je ispričao kako je jedinica “Miće” iz Doboja došla u maju 1992. godine u Teslić. Kako je naveo, pripadnici “Mića” došli su i blokirali zgradu Opštine Teslić, i legitimisali sve zaposlene te da je on pozvao tadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Dušana Kuzmanovića, koji je došao u zgradu Opštine.

“Ne znam kako se zvao, ali jedan momak ga je gurnuo i oduzeo mu oružje”, rekao je svjedok te dodao kako su pripadnici te vojske bili uniformisani i naoružani.

Svjedok je naveo kako su tadašnjem predsjedniku Opštine Teslić Nikoli Perišiću naredili da pročita naredbu u kojoj je stajalo kako “‘Miće’ imaju pravo na sve, da legitimišu, privode, hapse, zatvaraju ljude”.

“Oni su u Tesliću radili šta su htjeli”, kazao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Stojanović je rekao kako nije upoznat s odlukama Ministarstva odbrane Republike Srpske, niti uputstvom za rad opština srpskog naroda.

Na pitanje tužiteljice Enise Adrović da li su pripadnici redovnog i rezervnog sastava policije bili u sastavu Vojske Republike Srpske, svjedok je odgovorio kako misli da nisu te da nisu učestvovali u akcijama s vojskom.

Osim toga, svjedok nije znao odgovore ni na pitanja o dešavanjima iz juna 1992. godine u selima Stenjak, Rankovići, Osivica i drugim mjestima na području opštine Teslić.

Tužiteljica je uložila prigovor na saslušanje ovog svjedoka.

Dušan Kuzmanović, Predrag Markočević i Marinko Đukić se terete za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik SJB-a u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. januar 2023. godine.

 

Selma Boračić Mršo