Suđenje

Važan svjedok sposoban svjedočiti o zločinu u Štrpcima pred sudom u Beogradu

25. Novembra 2022.17:12
Medicinski vještaci kazali su da je svedok Tužilaštva, na suđenju četvorici bivših pripadnika srpskih snaga, optuženih da su tokom rata u Bosni i Hercegovini oteli putnike iz voza na stanici Štrpci a potom ih ubili, psihički sposoban da svedoči.

This post is also available in: English

Stanica u Štrpcima. Foto: Wikimedia

Komisija medicinskih veštaka zaključila je da je Mitrašin Glišić, važan svedok optužbe čiji je iskaz inkriminisao optužene u sudskom procesu Štrpci, psihički sposoban da učestvuje u postupku, rečeno je danas pred Višim sudom u Beogradu.

Profesor neurologije, Nikola Vojvodić, rekao je sudu da Glišić boluje od Parkinsonove bolesti, ali da su, osim toga, „njegove kognitivne sposobnosti, potrebne da učestvuje u ovom procesu i da svedoči, potpuno netaknute“.

Suđenje četvorici bivših srpskih boraca, optuženih da su u februaru 1993. godine oteli putnike iz voza na stanici Štrpci, a zatim ih ubili, već je odgađano zbog rasprava o Glišićevom zdravlju.

Nekoliko je ročišta prošlo u duskusiji o prethodnoj analizi njegovog mentalnog zdravlja, nakon čega je u decembru 2021. godine sud odbacio izveštaj.

Glišić, koji u vreme događaja bio pomoćni kuvar u osnovnoj školi u Prelovu u BiH, u julu i oktobru 2020. svedočio je da poznaje sve optužene i da ih je video u školi, te da su oni učestvovali u premlaćivanju putnika 1993. godine.

Odbrana je pokrenula pitanje Glišićeve medicinske dokumentacije iz BiH u kojoj se kaže da mu je postavljena dijagnoza „hronični alkoholičar“.

Član komisije Srđan Milovanović, profesor psihijatrije, rekao je sudu da su ti dokumenti „nepotpuni“.

„Tamo (u evidenciji) nije bilo (prepisane) terapije, ni lečenja ni bilo kakvih drugih podataka koji bi bili relevantni“, kazao je Milovanović sudu.

Odbrana je zatražila da se na sledećem ročištu sasluša još jedan član komisije.

Na paralelnom suđenju u Sarajevu za isti zločin, Sud BiH je u oktobru proglasio sedmoricu bivših pripadnika Druge podrinjske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) krivima za učešće u otmici iz voza u Štrpcima i ubistvo civila nesrpske nacionalnosti.

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su prvostepenom presudom, na koju se može uložiti žalba, osuđeni na po 13 godina zatvora za učešće u zločinu.

U presudi se navodi da su se optuženi zajedno sa drugim naoružanim borcima oteli 20 putnika iz voza u Štrpcima – bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, te jednu nepoznatu osobu arapskog porekla.

Oni su ih kamionom odvezli u školu u Prelovu. Tamo su ih tukli i žicom im vezali ruke a zatim ih kamionom odvezli do srušene kuće u Mušićima, gde su ubijeni iz vatrenog oružja. Njihova tela su potom bačena u Drinu.

Sudija je navela da je u likvidaciji 18 zarobljenih civila učestvovao i paramilitarni vođa Milan Lukić, kojeg je Haški tribunal osudio na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine.

Trojica koja su optužena u Srbiji – Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Dragana Đekić – su navodno bili pripadnici paravojne jedinice „Osvetnici“ koju je predvodio Lukić.

Među optuženima kojima se sudi u Beogradu je i Jovan Lipovac, koji je, prema optužnici, u vreme zločina bio pripadnik VRS-a.

Do sada su dve osobe osuđene za zločin u Štrpcima: Nebojša Ranisavljević, koji je u Crnoj Gori osuđen na 15 godina zatvora i Mićo Jovičić, koji je osuđen na pet godina zatvora nakon što je izjavio da je kriv pred Sudom BiH.

Suđenje pred Višim sudom u Beogradu se nastavlja u decembru.

Milica Stojanović


This post is also available in: English