Suđenje

Stevo Mumović: Svjedok u istrazi kazao da mu je optuženi ubio brata

24. Novembra 2022.16:02
Čitanjem iskaza svjedoka koji nisu mogli pristupiti suđenju, završen je dokazni postupak Tužilaštva na suđenju Stevi Mumoviću, koji se tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva počinjene na području Vlasenice 1992. godine.
Sudnica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu pročitan je iskaz Omera Ambeškovića, koji je dat Tužilaštvu Bosne i Hercegovine 2018. godine. U njemu se navodi da je on živio u Vlasenici sa ženom i troje djece. Pored njegove, bila je kuća njegovog brata Džemala, a u blizini i brata Avde.

Prema iskazu Ambeškovića, u aprilu 1992. godine u Vlasenicu je došao Novosadski korpus. Vojska je bila ispred svih važnijih objekata, a on se krio u kući.

“Već tada se pričalo da je vojska zaustavljala ljude, legitimisala ih i vodila na ispitivanje“, rekao je Ambešković u izjavi koju je pročitao tužilac.

U iskazu je naveo kako je njegov brat Džemal, koji je bio penzionisani policajac, hodao po gradu i saznao šta se dešava u i oko Vlasenice, nakon čega je ženu i djecu poslao u Tuzlu. Nakon toga je, kako je rekao u istrazi, njegov brat Džemal pokušao preko šume pobjeći u Tuzlu, ali ga je kod Turalića uhvatila vojska i, pod optužbom da je htio otrovati vodu, odvela u Policijsku stanicu u Vlasenici gdje je bilo zatvoreno 45 ljudi.

Nakon što se vratio kući, kako je pročitano u iskazu, Džemal je ličio na mrtvaca, a Omeru je ispričao kako ga je Stevo Mumović u stanici oborio na pod i pokušao zaklati. Ambešković je rekao kako mu je Džemal pričao da je prije rata, radeći kao policajac, zaustavio Mumovića i skinuo mu tablice sa vozila koje nije bilo ispravno. U iskazu se dalje navodi kako je jedne večeri pred Džemalovu kuću došlo bijelo vozilo. Iz kuće su ga izveli policajci, među kojima je bio jedan visok dva metra sa crnim šeširom na glavi.

“Odveli su ga u pidžami, bio je bos“, rekao je Ambešković u izjavi koju je pročitao tužilac, kao i da je kasnije saznao da je njegovog brata pred drugim zatvorenicima – pucnjem iz pištolja u glavu – u Policijskoj stanici ubio Stevo Mumović, rekavši: “Jeste li vidjeli kako me napao?“.

Ambešković je u izjavi rekao da je konvojem autobusa izašao prema Tuzli, a posmrtni ostaci njegove braće Džemala i Avde pronađeni su nakon rata u masovnim grobnicama.

Mumović se tereti da je u Vlasenici u maju 1992. godine, zajedno sa četiri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Vlasenica, došao do pritvorske prostorije koja se nalazila u prizemlju zgrade SJB-a, u kojoj je bilo nezakonito zatvoreno najmanje 12 civila bošnjačke nacionalnosti, te je dvojicu od njih počeo tući, nanoseći im tjelesne i duševne patnje.

Njemu se također stavlja na teret da su 2. maja 1992. godine u Vlasenici, on i još jedan pripadnik policije SJB-a, došli do jedne kuće i vlasniku naredili da krene s njima kako bi dao izjavu, zatim ga tukli gumenim palicama, kundacima od automatskih pušaka i rukama. Potom su u salu ušla još dvojica pripadnika rezervnog sastava policije, koji su se pridružili premlaćivanju osobe.

Okružni javni tužilac Nemanja Sladoje pročitao je iskaz svjedokinje Behije Gogić dat Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u februaru 2009. godine. Gogić je u izjavi navela da je prije rata živjela u Vlasenici zajedno sa suprugom Hajrudinom i troje djece. Ona je ispričala kako su 2. maja 1992. godine na vrata dva puta dolazila tri policajca, među njima optuženi Stevo Mumović, koji su tražili njenog supruga kako bi ga ispitali. Nakon što se Hajrudin vratio kući, ona mu je rekla da ostane jer ga traže, a Mumović je ubrzo ponovo došao i odveo ga u Policijsku stanicu, navodi se u iskazu.

Nedjeljko Sokanović, koji je bio podstanar u njihovoj kući, kako se u iskazu navodi, rekao je Gogić da njen suprug nije na spisku ljudi koje treba ispitati.

“Stevo je ekstrem. Pustili su ga iz zatvora, on sam pravi naloge“, prenijela je u istrazi Gogić riječi Sokanovića.

Prema iskazu svjedokinje koji je pročitan, njen podstanar je otišao u Policijsku stanicu po supruga Hajrudina i ubrzo joj telefonom javio da on čeka u redu za ispitivanje. Behija je ispričala istražiocima da je Hajrudin, kada se vratio oko 22 sata, u kuću ušao četveronoške sa još jednim komšijom, te da su jaukali od bolova – teško pretučeni sa masnicama po cijelom tijelu. Nakon toga su 15. maja napustili Vlasenicu i preko Tišće otišli u Kladanj, navodi se u iskazu.

Branilac Steve Mumovića, Goran Dragović, na oba iskaza je uložio prigovor relevantnosti jer su, prema njemu, u koliziji sa iskazima drugih svjedoka i sugestivni.

Naredno ročište je zakazano za 7. decembar, kada Odbrana počinje sa izvođenjem dokaza.

Jasmin Begić