Vijest

Naredne sedmice žalba na presudu za zločine u Zvorniku

24. Novembra 2022.16:13
U petak, 2. decembra, pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH zakazano je ročište na kojem će se iznijeti žalba na prvostepenu presudu kojom su četvorica optuženih osuđena na ukupno 53 godine zatvora, dok su četvorica oslobođena krivice za zločin počinjen 1992. u selu Lokanj kod Zvornika.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Mile Vujević, Vukašin Drašković i Gojko Stevanović su osuđeni na po 15 godina, a Ljiljan Mitrović na osam godina zatvora zbog napada na kolonu civila na širem području mjesta Lokanj kod Zvornika, koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992., kao i za sprovođenje i čuvanje 86 civila, od kojih je 67 ubijeno, dok su Goran Maksimović, Slavko Perić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović oslobođeni optužbe.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Ranije je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na oslobađajući dio presude, kao i na visinu kazne izrečene optuženima koji su oglašeni krivim. Zatražili su da svim optuženima treba biti izrečena osuđujuća presuda.

Istog dana, završnu riječ će iznijeti Odbrana Bobana Inđića, bivšeg komandanta Interventne čete Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a. On je optužen za ubistvo 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. iz voza u Štrpcima.

Odbrane Milana Đokića, Branislava Trišića, Zorana Tanasića, Žarka Milanovića, Mladena Krajišnika, Save Mršića, Milivoja Čobića i Milana Markovića će u ponedjeljak, 28. novembra, iznijeti završnu riječ. Oni su optuženi za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Tog dana Odbrane će nastaviti s iznošenjem završnih riječi u predmetu protiv Jure Kordića, Dražena Lovrića, Darija Sušca, Nedžada Tinjka, Nuhana Šikala, Darija Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Ančića i Slavka Golemca.

Njima se na teret stavlja zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tokom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane.

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Goraždu, Rogatici, Tesliću, Hrasnici, Gradišci, Ilijašu, Foči te Ključu i Prijedoru.

Emina Dizdarević Tahmiščija