Suđenje

Tešić i Lošić: Izricanje presude zakazano za prvi decembar

23. Novembra 2022.13:45
Pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu okončan je glavni pretres iznošenjem završnih riječi Okružnog javnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene na području Vlasenice, za koje se terete Dragiša Tešić i Rajko Lošić. Odbrana optuženih zatražila je oslobađajuću presudu, dok Tužilaštvo traži da se optuženi osude.


Sudnica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Okružni javni tužilac Nemanja Sladoje podsjetio je kako je od izvršenja krivičnog djela prošlo 30 godina, te da je saslušanje svjedoka, kao i oštećenog Halila Bećirovića, proizvelo retraumatizaciju. Dodao je kako je oštećeni Halil Bećirević imao status ratnog zarobljenika, a svjedoci Fuad Ramić i Ismet Lokmić civila, te da su svi bili zaštićeni prema ženevskim konvencijama.

Sladoje se pozvao na materijalne dokaze koje je uložio, te rekao kako je u inkriminisanom periodu postojao oružani sukob između Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) s jedne i Vojske Republike Srpske (VRS) s druge strane, dodavši kako “krivične radnje koje su počinili optuženi nisu opravdavale nikakvu vezu“. Naglasio je da su djelovali kao saizvršioci u istom krivičnom djelu.

Tokom znošenja završne riječi, tužilac je rekao kako su iskazi Halila Bećirevića u potpunosti saglasni sa iskazima Ismeta Lokmića i Fuada Ramića. Potom je pročitao dijelove njihovih iskaza u kojima su opisali kako su Tešić i Lošić izveli Halila Bećirevića u dežuranu, gdje su ga teško pretukli. Sladoje je podsjetio kako su Lokmić i Ramić, koji su na glavnom pretresu svjedočili putem videolinka, odbili da odgovaraju na pitanja uz opravdanje da se ne mogu sjetiti navedenih događaja, zatraživši od Sudskog vijeća da uvaži njihove iskaze.

Tužilac je naveo kako je od mjeseca maja 1992. godine zgrada Osnovnog suda u Vlasenici bila korištena za zatvaranje zarobljenika, a osvrnuo se na izjavu jednog od svjedoka Tužilaštva koji je rekao da je “u toku noći u nju mogao ući svako ko je želio“. Dodao je da su svjedoci Tužilaštva prepoznali Tešića, koji je 1993. isključen iz VRS-a zbog ubistva i bio zatvoren zajedno sa zarobljenicima, te Lošića koji je bio pripadnik rezervnog sastava policije i čuvar u zatvoru.

“Imajući u vidu sve izneseno, predlažem da donesete osuđujuću presudu i u skladu s tim izreknete sankciju“, rekao je Sladoje.

Dragiša Tešić i Rajko Lošić su optuženi da su u periodu od maja 1993. pa do kraja decembra 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama zatvorenim u prostorijama pomoćne zgrade Osnovnog suda u Vlasenici.

Tešić je optužen u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, a Lošić – kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Vlasenica – u svojstvu stražara. Optužnica protiv Tešića je potvrđena u septembru 2016., a protiv Lošića u martu 2019. godine. Odlukom Suda, ova dva predmeta su spojena.

Branilac Dragiše Tešića, Rade Golić je istakao da su navodi Tužilaštva “paušalni i neutemeljeni“. Golić je rekao kako je od saslušanja Tešića kao osumnjičenog do podizanja optužnice prošlo 13 godina, zbog čega je prekršeno pravo na suđenje u razumnom roku.

“Optuženi Tešić je ovim dugotrajnim postupkom već osuđen“, rekao je Golić.

Tužilaštvo van svake razumne sumnje, smatra Golić, nije dokazalo da je području Vlasenice postojao oružani sukob od 1992. do 1995. godine, dodavši da je to područje u potpunosti kontrolisala VRS.

On je naveo kako se Tešić od 26. jula 1993. godine nalazio u pritvoru zbog sumnje na počinjene krivičnog djela, te da nije imao nikakve službene dužnosti u zatvoru.

Golić je rekao da postoje brojne razlike u iskazu i svjedočenju Bećirevića koji “nije identifikovao Tešića kao izvršioca u izjavi“. Dodao je da je to uradio tokom svjedočenja. Golić je naveo kako je sve krenulo od konflikta Bećirevića i Tešića u Vlasenici, nakon čega je Osnovni sud u ovom gradu odredio da Bećirević Tešiću mora platiti odštetu od 250 maraka. On je rekao da Tužilaštvo nije dostavilo medicinsku dokumentaciju koja svjedoči o povredama Bećirevića, zatraživši da Sudsko vijeće oslobodi Tešića optužbi.

Petko Pavlović, branilac Rajka Lošića, rekao je da prigovara činjeničnim navodima i pravnim kvalifikacijama iz optužnice. Pavlović je rekao da je svjedočenje Bećirevića nekonzistentno i suprotno svjedočenju, te da Bećirević nije mogao vidjeti ko ga je udarao jer je izgubio svijest. Pavlović je uložio prigovor na zapisnike o saslušanju svjedoka. On se pozvao na materijalni dokaz i svjedočenje tri svjedoka Odbrane, koji su rekli da je Lošić od jeseni 1994. godine pripadnik Četvrte čete Vlaseničke brigade, te da je boravio na ratištu.

Pavlović se osvrnuo na svjedočenje Zdravka Popovića, pripadnika SJB Vlasenica, koji je rekao kako se u zatvor moglo ući s posebnim nalogom, te da Lošić nije dežurao kao čuvar u zatvoru, niti je dolazio u inkriminisanom periodu, zatraživši od Sudskog vijeća da ga oslobode optužbi.

Izricanje presude je zakazano za 1. decembar.

Jasmin Begić