Vijest

Naredne sedmice početak suđenja za silovanje na području Doboja

18. Novembra 2022.15:43
Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice planiran je početak suđenja Andriji Bjeloševiću, optuženom za silovanje i seksualno zlostavljanje na području Doboja 1992. i 1993. godine.


Sudnica Suda BiH: Foto: BIRN BIH

Suđenje Bjeloševiću održat će se u ponedjeljak, 21. novembra, kada je pored čitanja optužnice te iznošenja uvodnih riječi planirano i saslušanje prvog svjedoka Državnog tužilaštva.

Bjelošević se tereti da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, tokom 1992. i 1993. godine u više navrata – naoružan – dolazio u ugostiteljski objekat na području Dervente, gdje se nalazilo više zatočenih žena na prinudnom radu, te je, u najmanje četiri navrata, pod prijetnjom sile i prinude, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti.

Njemu se u odvojenom predmetu sudi s Borislavom Paravcem i Milanom Savićem za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima.

Tog dana je zakazano i ročište za izjašnjenje o krivnji Slobodana Ljubičića, kome se za zločine u Brčkom sudi zajedno sa Stojanom Petrovićem. Uz Ljubičića je ranije za ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, te nezakonito i nasilno zatvaranje civila ženskog spola i silovanje, bio optužen i Ranko Češić, koji je u međuvremenu preminuo.

Petrović se tereti da je jednu žensku osobu nezakonito zatvorio, te pod prijetnjom da će joj ubiti najbliže srodnike, počinio silovanje. On je ranije negirao krivicu pred Državnim sudom.

Naredne sedmice planiran je nastavak suđenja za zločine počinjene u Brčkom, Doboju, Tesliću, Višegradu, Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Sarajevu, Orašju, Donjem Vakufu, Ilijašu, Ključu i Lukavcu.

Aida Trepanić Hebib