Suđenje

Ujić: Odbrana zatražila izuzeće tužitelja

17. Novembra 2022.12:27
Suđenje Miletu Ujiću za zločine počinjene na području Rogatice, prekinuto je jer je Ujićev branilac Dejan Bogdanović zatražio izuzeće tužioca Državnog tužilaštva Dževada Muratbegovića.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Bogdanović je zatražio izuzeće tužioca Dževada Muratbegovića tvrdeći kako tužilac tokom glavnog pretresa vodi istragu te ispituje svjedoke opsežnije u odnosu na izjave koje su ranije dali.

Ovaj zahtjev uslijedio je tokom direktnog ispitivanja trećeg svjedoka Tužilaštva BiH, kojeg je tužilac ispitivao oko dešavanja u drugim selima na području Rogatice, na što je branilac uložio nekoliko prigovora, a potom zatražio izuzeće.

“Razlozi su davanje mjera zaštite svjedokinji S-9, te način ispitivanja svjedokinje Maide Ćurevac”, rekao je Bogdanović.

Tužilac Muratbegović je podsjetio da se, prema odredbama Zakona o krivičnom postupku, ne može tražiti izuzeće u ovoj fazi glavnog pretresa. Vijeće Suda BiH prihvatilo je zahtjev Odbrane te naložilo da u roku od tri dana dostavi zahtjev u pisanoj formi, nakon čega će Sud BiH donijeti odluku.

Inače, u nastavku suđenja Ujiću, svjedokinja koja je pred početak svjedočenja tražila i dobila mjere zaštite, uz protivljenje Odbrane, te pseudonim S-9, govorila je o ulasku srpske vojske u selo Kozadre, gdje je pobjegla s djecom iz Rogatice.

Ona je navela kako je selo Kozadre prvo granatirano, a potom da je došla vojska i pohapsila ih.

“Muškarce su odvojili i vezali im ruke žicom iza leđa, a žene i djeca su sjedili na livadi”, kazala je svjedokinja.

Ona je navela kako je srpska vojska stajala ispod kruške nedaleko od njih, te se dogovarala, kao i da je među njima prepoznala Mileta Ujića, kojeg je poznavala odranije iz Rogatice.

“Mile je imao ‘motorolu’ i rekao je da jedan vod krene sa ženama i djecom u Srednjoškolski centar u Rogaticu, a drugi da ostane s tim muškarcima”, ispričala je svjedokinja.

Branilac Bogdanović uložio je prigovor, podsjećajući da svjedokinja u izjavi koju je dala 2006. godine pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nigdje ne spominje Ujića.

“Zato su joj potrebne mjere zaštite. Ovo je izmanipulisano davanje mjera zaštite”, rekao je Bogdanović, na što ga je predsjedavajući Sudskog vijeća Braco Stupar upozorio da takvo što ne može pripisivati Sudu.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja je navela da je i za vrijeme davanja izjave u SIPA-i spomenula ime Mileta Ujića, te da ne zna zašto ga nema.

“Da li to znači da policijski službenik nije upisao ono što vi govorite?”, upitao je Bogdanović svjedokinju, na što je ona kazala da ne zna šta je on upisivao.

Potom je podsjetio svjedokinju da je u izjavi datoj SIPA-i rekla: “Jedan vojnik, mislim da im je bio komandant, naredio je da jedan vod krene sa ženama…”, na što je svjedokinja odgovorila da je Mile bio komandant.

Mile Ujić je optužen da je 2. augusta 1992. godine komandovao grupom od 50 pripadnika “Gučevske čete” u napadu na rogatičko selo Kozadre, a na teret su mu stavljena ubistva, ranjavanja, prisilno preseljenje, zatvaranja i druga djela nad licima bošnjačke nacionalnosti.

Zaim Šarić svjedočio je o službenoj zabilješci koju je on sačinio kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo 1998. godine, prilikom ekshumacije tijela iz masovne grobnice u Kozadrama.

Šarić je potvrdio da je dokument koji mu je tužilac predočio on napisao.

Treća svjedokinja Državnog tužilaštva Maida Ćurevac ispričala je u Sudu BiH da je iz Rogatice s mužem i bebom pobjegla preko sela u Kozadre, odakle su, kada su čuli da srpska vojska prilazi selu, krenuli ka selu Ravne, gdje su se sreli s mještanima sela Kramer.

Tužilac je potom upitao kakva saznanja ima o dešavanjima u selu Kramer, nakon čega je Odbrana zatražila izuzeće, te je suđenje prekinuto.

Termin nastavka suđenja bit će naknadno saopćen, nakon što se Sud BiH izjasni o zahtjevu Odbrane.

Selma Boračić Mršo