Suđenje

Stojanović Mile: Optuženi nije došao na ročište

17. Novembra 2022.14:15
Mile Stojanović, kojeg Državno tužilaštvo tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području naselja Rajlovac kod Sarajeva, nije došao na ročište. Sudija Braco Stupar rekao je da su iz Višeg suda u Beogradu dobili informaciju da taj sud nije dobio zamolnicu te, shodno tome, nije mogao obavijestiti optuženog.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Stupar je predočio informacije do kojih je Sud došao, a to je da Viši sud u Beogradu nije dobio predmetnu zamolnicu Odjela za ratne zločine Suda BiH te, shodno tome, nisu mogli obavijestiti optuženog.

“Pokušali smo preko Interpola i Ministarstva pravde BiH, ali, nažalost, nismo uspjeli doći do više informacija”, kazao je sudija Stupar.

Branilac optuženog Miodrag Stojanović rekao je u Sudu BiH da nije uspio stupiti u kontakt sa optuženim, te da ga je zaintrigiralo zašto je optuženi odabrao njega da ga brani.

“Samo sam dobio obavijest od Sekretarijata da me on odabrao i uspio sam privatnim vezama saznati da živi u Gornjem Milanovcu, te da se radi o starijem i bolesnom čovjeku”, kazao je Stojanović.

Tužiteljica Marijana Čobović odustala je od prijedloga za određivanje pritvora optuženom, te raspisivanja potjernice, dok Sud BiH ne dobije povratne informacije da je optuženi dobio optužnicu.

Državni sud potvrdio je 7. oktobra optužnicu protiv Mileta Stojanovića, bivšeg komandira autovoda Prve lake rajlovačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) koji se tereti za učešće u oko 150 zatvaranja civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su dvojica smrtno stradala na području naselja Rajlovac kod Sarajeva.

Kako se navodi, civili su podvrgnuti raznim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja, a jedan je odveden i teško pretučen u blizini objekta, nakon čega je preminuo. Njegovo tijelo je odvezeno na nepoznatu lokaciju i do danas nije pronađeno.

Tužilaštvo tereti Stojanovića da je 12. juna 1992. godine naredio i omogućio odvođenje zatočenika na prinudne radove na borbene linije VRS-a u Žunovnici, gdje su bili izloženi smrtnoj opasnosti. Tada je jedan zatočenik smrtno stradao, a više ih je teže i lakše ranjeno.

Termin nastavka suđenja bit će naknadno saopćen.

Selma Boračić Mršo